Gözaltındaki kadınlara kötü muamele

Amed'de gözaltına alınan 22 kadın, 3 gündür emniyette tutuluyor. Kadınlara hakaret ve tehdit edildiği öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu 33 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bu kapsamdaki siyasi soykırım operasyonlarında Rosa Kadın Derneği ile 5 Nisan’da birçok adres basıldı, 22 kadın gözaltına alındı. Dosyaya konulan gizlilik kararı nedeniyle soruşturmaya dair bilgi edinilemezken, 22 kadın 3 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 

Gözaltında tutulan kadınlara dün akşam saatlerinde kötü muamele yapıldığı öğrenildi. Gözaltına alınan kadınlardan birinin sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle kapıların açılmasının istendiğini ancak polis kapıları açmadığı belirtildi. 

Kadınların bu durumu protesto ederek kapılara vurmasıyla, kadın ve erkek polisler nezarethaneye gelerek kadınlara kötü muamelede bulundu.

Kendisini şef olarak tanıtan bir erkek polisin kapılara sert bir şekilde vurarak, “size insanlığı öğreteceğim, insan olacaksınız”, “Nasıl kadın olacaksınız, size tutanak tutacağım” tehdit ve hakaretlerinde bulunduğu aktarıldı. 

Ayrıca erkek polisin 8 numaralı odada bulunan bir kadının üzerine yürüdüğü belirtildi. Sağlık durumu kötü olan kadının doktora çıkarılmadığı öğrenildi. 

Kadınların avukatı Özüm Vurgun, kadınların dün akşam yaşadıklarını anlatarak, konuyla ilgili nöbetçi savcıyla görüştüklerini ancak şikayette bulunmalarına rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

Ardından Baro Başkanı Cihan Aydın’a haber verilmesiyle başsavcının arandığını aktaran Vurgun, ardından dosya amiriyle görüştüklerini söyledi.

Vurgun, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) olarak kötü muameleyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. 

Dosyadaki gizlilik kararının devam ettiğini belirten Vurgun, kadınların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisini paylaştı.

GÖZALTINDAKİLERİN İSİMLERİ

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve 3 gündür emniyette tutulan kadınların isimleri şöyle:

"TJA aktivistleri Zelal Bilgin, Emine Kaya, Nalan Gözen ve Sevim Biçici, Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Necla Tamriş, DBP MYK üyesi Zeynep Üren, DBP İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un basın danışmanı Gurbet Özel, Jinnews muhabiri Beritan Canözer, Barış Annesi Nezahat Teke, Diyarbakır Kadın Akademisi üyesi Figen Aras, HDP Kayapınar eski Eşbaşkanı Besile Narin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Bahar Karakaş Uluğ, Şehriban Zoğurli, Ruken Bekalp, MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmaskan, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok ile Nurşen Akbal, Ayşan Kanuş Zengin, Zeynep Aykat, Leyla Akgül ile soyismi öğrenilemeyen Nesibe."