Güney Afrika’da tecavüz ve katliamlara karşı eylemler

Her yıl yüzlerce kadının cinayetlere kurban gittiği Güney Afrika’da kadınlar, şiddete karşı “Artık Yeter!” sloganıyla sokaklara indi.

Dünyanın en fazla şiddet yaşanan ülkelerinden olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kadınlara yönelik katliamlar ile tecavüzler başta olmak üzere kadına yönelik şiddete karşı gösteriler düzenlendi. Sadece ağustos ayında 30 kadının katledildiği ülkenin başkenti Johannesburg’da toplanan yüzlerce kadın, “Artık Yeter”, “Hayır, Hayırdır” ve “Kendine hakim ol; hayvan değilsin” sloganlarını haykırdı.

Eylemciler, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve yetkili otoritelerin kadına yönelik şiddete karşı harekete geçmesi çağrısı yaptı.

‘ÖMÜR BOYU’ HAPİS İSTEDİ

Kadınların eylemleri ve taleplerine yönelik konuşan Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise, kadın cinayetleri ve cinsel suçlara daha ağır cezalar getirileceğini duyurdu. Ramaphosa, “Öldüren veya tecavüz eden erkekler ömür boyu hapiste kalmalıdır. Kanun, geçici serbestlik imkânı tanımayacak şekilde tecavüzcüler veya katillerin ömür boyu hapiste kalacakları şekilde değiştirilmelidir” diye konuştu.

CİNAYET VE TECAVÜZLERDE CİDDİ ARTIŞ

Güney Afrika’da 1 Nisan 2018 ile 30 Mart 2019 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede 21 bin 22 kişi, cinayetlere kurban gitti. Aynı dönemde yüzlerce kadın da erkeklerce katledildi. Sadece ağustos ayında 30 kadının yaşamını yitirdiği kayıtlara geçti.

Nisan 2018-Mart 2019 arası dönemde tecavüz vakaları da on binlerle ifade ediliyor. Bu dönemde 41 bin 583 vaka kaydedilirken, bir önceki döneme göre yüzde 4’lük bir artış yaşandı.

58 milyon nüfuslu ülkede her gün 60’a yakın kişi cinayetlere kurban giderken, 110’un üzerinde tecavüz vakası da meydana geliyor.