Gül ve AKP Stockholm’de protesto edildi
Gül ve AKP Stockholm’de protesto edildi
Gül ve AKP Stockholm’de protesto edildi
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç ziyaretinin ikinci günü öğle yemeği için geldiği Stockholm Belediye sarayında Kürlerin protestolarıyla karşılandı. Ellerinde Roboski’de öldürülen 34 Kürt gencinin adlarının bulunduğu kefenleri taşıyan göstericiler Gül, Erdoğan ve AKP iktidarını protesto eden sloganlar attı.
İsveç ziyaretinin ikinci günü sabah saatlerinde Başbakanlık binasına Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağiş ile birlikte gelen Gül, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld ile görüştü. Basına kapalı olarak yapılan görüşmenin ardından Davudoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesini hedefleyen Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi’ni imzaladı.
Anlaşmanın imzalanmasının sonra, Gül ve Reinfeldt Başbakanlık binasının salonunda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Reinfeldt imzalanan stratejik işbirliği belgesiyle iki ülke arasında daha kapsamlı işbirliği yapılması yolunda adımlar atıldığını belirterek, Türkiye’de devam eden reform sürecini ve Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini söyledi. Türk yetkililerle yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs ve Suriye’deki son gelişmeleri de ele aldıklarını dile getirdi.
Gül ise Türkiye’nin AB müzakere sürecini azim ve kararlılıkla bitirmek istediklerini ve var olan engellerin aşılacağını ümit ettiğini söyledi. Reform sürecinin süreceğine de vurgu yapan Gül kendilerine ulaşan şikayetlerin hep birlikte giderileceğine inandığını dile getirdi.
YANDAŞ MEDYADAN ISMARLAMA SORULAR
Basın toplantısında İsveçli ve Türk basın müşavirlerin, eleştiriler sorular yönetebilecek medya kuruluşlarının muhabir ve temsilcilerine söz hakkı vermemek için özel bir çaba gösterdikleri gözlendi.
REİNFELDT İHLALLERİ AÇIKÇA ELEŞTİRME CESARETİ GÖSTEREMEDİ
İsveç sendikalarının, aydınlar ve demokratik kitle örgütlerinin eleştiri ve çağrılarına rağmen Reinfeldt, Türkiye’de süren katliam, insan hakları ihlalleri ve tutuklamalara karşı açık bir tutum almadı. İsveçli bir gazetecinin Türkiye’de insan hakları alanında reform sürecinin ağır gidip gitmediği sorusunu konuyu Türk yetkilileriyle yapılan görüşmelerde ele aldıklarını belirterek şunları söyledi.
“Türkiye özellikle azınlık hakları konusunda ilerleme kaydetti. Kürt sorunu yıllardan beri sürüyor. Şimdi anayasa değişikliği gündemde. Terörizm suçlamasıyla cezaevinde tutulan gazeteciler var. Terörizmin nasıl tanımlanacağı tartışılıyor. Hükümet 4. Yargı Paketini benimsedi. Pakette terörizm tanımının sınırları daralıyor. Ama bağımsız mahkemelerin bu yasaları nasıl yorumlayacakları da önemli.”
Muhalif medya kuruluşlarında görev yapan gazetecilerin soru sormalarına izin verilmemesine rağmen basın toplatısının bittiği açıklandığı sırada bir gazeteci Gül’e “Cezaevinde tutuğunuz 9 bin tutsağı ne zaman serbest bırakmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Şaşkınlık geçiren, yanıt verip vermemek de tereddüt eden Gül, danışmanlarının yönlendirmesiyle yanıt vermeden salondan ayrıldı.
ROBOSKİ GÜL’ÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Gül Başbakanlıktaki temaslarının ardından öğle yemeği için gittiği Stockholm Belediye binasında “Kahrolsun Gül, Yaşasın Öcalan”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol”, “PKK halktır, halk biziz” sloganları ile karşılandı. Ellerinde Türk devletinin yaptığı baskı ve katliamları protesto eden pankratlar, Kürt ve PKK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerini taşayan protestocular, Roboski katliamına dikkat çekmek için katledilen 34 Kürt gencinin adlarının yazılı olduğu kefenleri Belediye Sarayının karşısına dizdi. Cezaevlerindeki tutsaklara dikkat çekmek amacıyla da hazırladıkları tahtadan yapılmış kafesin üzerine “Kürt, gazeteci ve politikacı olduğumuz için cezaevindeyiz” pankratlarını astılar. Polis yoğun güvenlik önlemleri alırken gösteri sırasında bir polis helikopteri Belediye Sarayı üzerinde uçuş yaptı.