Gülüm: Hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumu çok kritik

Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın her an hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Cezaevlerindeki hak ihlallerini ve hasta tutsakların serbest bırakılması için tutsak annelerinin her Cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde yaptığı açıklama bu hafta HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu tarafından yapıldı. Her hafta işkenceyle gözaltına alınmaları nedeniyle rahatsızlanan anneler, adliye önüne gelemedi. Polis ablukası altındaki adliye önündeki açıklamayı ise HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yaptı.

Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüşmemesi için bir kere daha Çağlayan Adliyesi önünde olduklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Gülüm, "Anneler her hafta şiddetle gözaltına alınmaları sonucunda sağlık sorunları yaşamaya başladılar. O nedenle bugün burada değiller ama bize ilettikleri; her hafta bu nöbeti devam ettirecekleri yolunda” dedi.

'ÖZKAN'IN DURUMU ÇOK KRİTİK'

Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çeken Gülüm, Mehmet Emin Özkan’ın çok uzun bir süredir cezaevinde olduğunu ve sağlık konusunda kritik bir aşamaya geldiğini hatırlattı. Gelinen noktada cezaevindeyken nerede olduğunu hatırlamadığına dikkat çeken Gülüm, şunları kaydetti: “Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumu cezaevinde kalmaya uygun değil. Neredeyse ölüm sınırına yaklaştı. Ama hâlâ cezaevinde tutuluyor. Aile bu konuda sesini duyurmaya çalışıyordu. Cezaevinde kaybettiğimiz birçok insan gibi, Mehmet Emin Özkan’ın da kaybetmek istemiyoruz. Bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz. Ailenin son görüşmede, ‘Her an kaybedebiliriz’ aktarımında bulundu. Ama buna rağmen ne Adalet Bakanlığı’ndan ve Cezaevleri Genel Müdürlüğü’nden bir ses yok, bir cevap yok.”

 Gülüm, cezaevlerinin ölüm evlerine dönüştüğü gerçeğinin son zamanlarda peş peşe yaşanan ölümlerle açık olduğunu vurguladı. Cezaevlerinde sadece ağır hasta tutsakların değil, rahatsızlanan tutsakların da tedavi edilmediğine dikkat çeken Gülüm, revire çıkmak isteyenlerin çıkarılmadığını, hastaneye sevklerin yapılmadığını, yapıldığında ise kelepçeli muayene dayatmasıyla maruz kaldıklarını belirtti. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi de ağız içi arama dayatmasının başladığını dile getiren Gülüm, hasta tutsaklar bu insanlık onuruna aykırı uygulamaya karşı çıktıklarında ise hastaneye götürülmediklerini söyledi. Bunun yanı sıra cezaevlerinde hijyen koşullarının da sağlanmadığını, temizlik malzemelerinin verilmediğine dikkat çeken Gülüm, “Mahpuslar kendi hijyen malzemelerini kantinden parayla alıyor, ancak arama adı altında bu malzemelere de el konuluyor. İnfazlar yakılıyor, ceza üstüne ceza uygulamaları yapılıyor. Yani tam da düşmanla savaş hukuk diyeceğim ama durum bunu da geçti” diye konuştu.

 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, işkence ve ölümlerden Adalet Bakanlığı, Cezaevleri Genel Müdürlüğü ve Cezaevi Müdürlükleri’nin sorumlu olduğunu kaydeden Gülüm, “Sanmasınlar ki yargılanmayacaklar. Elbette ki bugünler de geçecek ve yargı önünde hesap verecekler” vurgusunda bulundu.