GÜNDEM 17 ARALIK 2016

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

-KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta: Êzî bayramının halkımızın mücadelesinin büyütüldüğü, özgür yarınlarının elde edildiği günlerin vesilesi, birlik ve ittifakımızın zemini haline getirilmeli.

-Erciş’te 7 yıldır inşası süren ve AKP’nin her dönem seçim malzemesi yaptığı Devlet Hastanesi’nin temelinin çürük olduğu ortaya çıkarken, hizmet verilmeye çalışılan konteynerlerde ise hastalar cezalandırılıyor.

-Maraş’ta Kürt Alevilerine dönük ülkücü ve faşist güruhlar tarafından 19-26 Aralık 1978’de bir hafta boyunca süren saldırılar sonucu gerçekleştirilen Maraş katliamı ardından Türk devleti katliam ile yüzleşmediği gibi kentte katliam zihniyeti halen yaşatılmaya devam ediliyor. 

-19 Aralık Cezaevi Katliamı'nın tanığı ve ölüm orucu gazisi Nihat Göktaş, katliamın yıl dönümünde, cezaevlerinin iktidar tarafından hedef haline getirildiğine dikkat çekti, "19 Aralık katliamı sırasında 'o tutuklu', 'bu tutuklu' diye ayrım yapmadan, katlettiler. Bunu unutmayalım ve ortak, birlikte hareket edelim" dedi. 

-Kürdistan Ulusal Topluluğu Başkanı Muhammed Abbas: Kürtler olarak on binlerce şehit vererek bazı kazanımlar elde ettik. Bu kazanımları koruyabilmek ve geliştirerek halkımızın özgürlüğüyle taçlandırmak için temel ilkelerde birliğimizi sağlamalıyız. Bu konuda kararlılıkla adım atmalıyız ve üzerimize düşeni yapacağız.

-Geçtiğimiz yaz ve sonbahar süreci Türkiye, Irak, Suriye ve Kürdistan merkezli olarak kıyasıya bir mücadelenin kendisini ortaya koyduğu bir dönem oldu. Her güç, bölgesel gelişmeleri kendi lehine sonuçlandırmak için stratejik ve taktik politikalarını her gün farklı bir boyutta ortaya koyuyor.

-Xalid El Ebdela, iki çocuğu ile birlikte Rakka’yı özgürleştirme hamlesinde yer alan Xalid Muxtarê köyünden bir Arap.

-İsveç'te Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden 8, Çevre Partisi Yeşiller'den 4 milletvekili, parlamentoya “Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etmesini tanıyın” ve “Kürdistan'da Birleşmiş Milletler gözetiminde halk oylaması yapılsın” başlıklı önergeleri vererek dört parçadaki Kürtlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirdiler.

-Öncülüğünü YPG/YPJ güçlerinin yaptığı Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçıları, DAİŞ çeteleri için stratejik önem sahip bir kale konumunda olan ve DAİŞ çetelerinin kalbi konumunda olan Rakka’ya doğru ilerleyişini tüm hızıyla sürdürüyor.

-Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Saint-Denis kentinde yüzlerce mültecinin yaşamak zorunda kaldığı açık alandaki kamplar boşaltıldı.

-Kayıp yakınları, her Cumartesi günü olduğu gibi bugün de kayıp yakınlarının akıbetini soracak.