GÜNDEM 22 NİSAN 2016
Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
-Kürdistan’da Nusaybin ve Gever başta olmak üzere öz yönetim merkezlerindeki direniş ve Türk devletinin saldırılarıyla ilgili gelişmeler takip edilecek.
-Mikdad Midhat Bedirhan tarafından Mısır’ın başkenti Kahire’de 22 Nisan 1898 yılında çıkarılan Kürdistan gazetesi 118 yaşında. Bu geleneği sürdüren Kürt gazeteciler, 118 yılında Kürt medyasının MED TV geleneğiyle büyüdüğünü vurguladı.
-Êzîdî inancına göre dünyanın yaratılışını ifade eden Çarşamba Sor Bayramını Şengal halkı 2. kez Şengal’in özgür dağlarında kutladı. Kutlama sonrası ANF’ye konuşan Şengalliler 3 Ağustos 2014’te DAIŞ çetelerinin saldırısından sonra Êzîdîlerin yaşadığı 74. fermanın öz yönetim ve öz savunma yoksunluğundan ileri geldiğini söyledi.
-Kürdistan Gazeteciler Günü’ne ilişkin açıklama yapan YRD Koordinasyonu, “Ancak şu da çok iyi bilinmelidir ki bu faşizan zihniyet ve sahipleri var oldukça Özgür ve Alternatif Basın susmayacaktır! Her koşul altında ezilen ve sömürülenlerin yanında durarak despotlara boyun eğmeyecek, gerçekleri aydınlatmaya ve haykırmaya devam edecektir” dedi.
-HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, AKP'nin Alevilerin yaşam alanlarında ve Kürt kentlerinde yaptığı AFAD kampları ile araçsallaştırdığı mülteciler üzerinden demografik yapılar ile oynayarak, muhalif olarak gördüğü kesimleri sindirmeye ve göçertmeye çalıştığını söyledi.
Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleyi ve savaşın ardındaki kadın gerillaların yaşamını anlatan ‘Gülistan’ adlı belgesel film Uluslararası Film Festivalinde gösterime girdi.
-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla Avrupa Konseyi nezdinde bir dizi girişimde bulunan ve “Öcalan’a özgürlük” nöbet eylemi yeni gruba devredildi.
-Bagok Dağı’nda bağ ve bostanını ekmek için tarlalarını atlarla süren Süryani köylüleri, toprağa tohum serpmeye başladı.