GÜNDEM 30 KASIM 2013

GÜNDEM 30 KASIM 2013

-BDP Gençlik Meclisinin kongresi bugün Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. Kongreye BDP Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş da katılacak.

- BDP Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Murat Bozlak, ziyaret ettikleri cezaevlerinde özellikle siyasi tutsaklara yönelik "olağanüstü hal" dönemini andıran uygulamaların yapıldığını açıkladı. Bozlak, bir hasta tutsağın saldırıya uğradığını da bildirdi.

- Van Kadın Derneği’nden (VAKAD) Zozan Özgökçe, kadına yönelik şiddetin çıkarılan yasalara rağmen sürdüğüne ve sığınma evlerinin çözüm üretmediğine vurgu yaparak, VAKAD’a 2012’de 280 olan başvuru sayısının 2013’ün bitimine bir ay kala 300’ü aştığına dikkat çekti. İran, Afganistan gibi ülkelerden Van’a gelen sığınmacı kadınların ise ağır yaşam koşullarına mahkum edildiğini dile getiren Özgökçe, sığınmacı kadınların aile içi şiddetin yöneldiği gruplar olarak çifte şiddet ve çoklu ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. 

- Afyon Cezaevi'nde görüşe çıkarken numaralı fotoğraf çekme, kitap vermeme, iaşe bedeli isteme gibi bir yığın ihlale tepki gösteren 7 PKK'li tutsak, cezaevi idaresince "Sizleri adlilerin arasına alırız" diyerek tehdit ediliyor.

- İHD Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınları tarafından “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemi, 251. Haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılacak

-İHD İstanbul Şubesi Cezaevleri Komisyonu tarafından F tipi cezaevlerindeki tecride ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekilen"F" oturmalarının 75’incisinde Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelinerek hasta tutsaklara özgürlük talep edilecek.

- Her hafta "Failler belli kayıplar nerede" pankartı ile Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 439'uncu haftalarında bir kez daha gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soracak.