Hakkari eski Belediye Eşbaşkanı’na 2 yılı aşkın hapis cezası

Sincan’dan Van’a sevk edildiği sırada şiddete maruz kalan ve bir süre kendisinden haber alınamayan Hakkari eski Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu’na 2 yılı aşkın hapis cezası verildi.

Dilek Hatipoğlu, Ankara Sincan Cezaevi'nden 12 Şubat'ta Van T Tipi Cezaevi’ne sevk edilirken cezaevi girişinde çıplak arama ve şiddete maruz kalmıştı.

Kızının durumuyla ilgili haber alamayan Hatipoğlu’nun babası Kemal Yeşilbağ, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne başvurmuştu.

Bu haberin ardından Hatipoğlu ile dönemin Belediye Eşbaşkanı Nurullah Çiftçi ve 20 belediye meclis üyesi hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması görüldü.

Hakkari 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Türk yargısı eşbaşkanlık sistemini gerekçe göstererek "görevi kötüye kullanmak" ve “zimmet” suçlamasında bulunuyor.

Tutsak eşbaşkanlar Hatipoğlu ve Çiftçi duruşmada hazır edilirken, tutuksuz yargılanan bazı meclis üyeleri de duruşmaya katıldı.

Mahkeme Hatipoğlu’na “zimmet” iddiasıyla 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası, Çiftçi hakkında ise  “kamu görevini usulsüz üstlenme” ve “görevi kötüye kullanma” iddialarıyla 5 bin 500 TL para cezası verildi.

Belediye meclis üyelerine de “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla para cezaları verildi.

Daha önce herhangi bir cezası olmayan meclis üyelerine “Hükmün Açıklanmasını Geri Bırakılması (HAGB)” uygulandı.