Halfeti’de barış ve kardeşlik sesleri yükseldi

Halfeti’de barış ve kardeşlik sesleri yükseldi

Kürt halkı için “yeniden doğuş” günü olarak kutlanan 4 Nisan etkinlikleri Halfeti’de gece geç saatlere kadar sürdü. Halk Festival Alanı’nda ateşler yakarak halaylar çekmeyi sürdürürken, alandan gün boyu barış ve özgürlük sesleri yükseldi.

Kürt halkı için “yeniden doğuş” günü olarak adlandırılan ve her yıl coşkuyla kutlanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü bu yıl “Önderliğe özgürlük, Kürdistan’a statü” şiarıyla kutlanıyor. Öcalan’ın 64’üncü doğum günü Urfa'nın Halfeti ilçesi Festival Alanı'nda dün sabah saatlerinde başlayan çok kapsamlı program gece geç saatlere kadar sürdü.

DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 64'üncü doğum günü dolayısı ile çoğunluğu Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından oluşan 64 sanatçı 64 şarkı seslendirdi. Sinevizyon ve tiyatro gösterimi yapıldı.

Güvenlik için 300 kişinin görevlendirdiği etkinlik alanında, 7’den 70’e onbinlerce kişi büyük bir coşkuyla Öcalan’ın doğum gününü kutladı. Gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşün ardından ateşle “Apo ve PKK” yazılan etkinlikte, halk yakılan ateşler etrafında zılgıtlar ve “Bıji serok Apo” sloganları eşliğinde halaylar çekti. Kuzey Kürdistan ve Türkiye illerinden gelen halk, alana daha önceden kurulan çadırlara gecelerken, binlerce kişi ise evlerinden getirdikleri battaniyeler ve yorganlara sarılarak uyudu.

Sabah saatlerinde ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğduğu köy olan Amara (Ömerli) Köyü’nü temsili düzeyde bir heyet ile ziyarete ederek burada Öcalan için doğum günü pastası kesecek ve fidan dikecek.

‘DİLİMİZ, TOPRAĞIMIZ ÖZGÜR DEĞİL ANCAK BARIŞ YAKINDIR’

ANF, Öcalan’ın doğum günü ve içinde bulunulan sürece ilişkin halkın görüşlerini aldı. Köyleri yakıldığını ve 90 yıldır süreci birebir yaşadıklarını belirterek sözlerine başlayan Sabiha Ekinci,  “Çok şeyler oldu, çok kez barış dile getirildi. Ancak bu defa daha inandırıcı geliyor bize. Biz Öcalan’ın mesajını destekliyoruz. Sayın Öcalan’ın mesajı bizim için çok önemlidir. Sanki çektiğimiz tüm acılar bu iki ayda hafifledi. Kürt halkı çok acılar yaşadı. Ancak bu acıyla özgürlüğü elde edecektir. Biz açlıktan, yoksulluktan değil, dilimiz, kültürümüz inkar edilerek yok edilmek istendiği için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“Biz kadınlar önderliğin öncülüğünü sürdürüyoruz” ifadesini kullanan Ekinci Kürt kadınlarının Öcalan’a bağlılığını ise şöyle dile getirdi: “Kürt kadınları önderliğin arkasındadır. Önderlik bizim için çok değerlidir. Çünkü Kürt kadını Önderlikle var oldu. Ne eşimiz, ne ailemiz özgür bırakmıyordu. Ben şimdi evimi bıraktım işte buradayım bu gece. Gücümüzü Önderlikten aldık, yolunda devam ediyoruz. Dünyada hiçbir önder bizim önderimiz gibi kadına değer vermedi. Önderliğin çizgisini sürdüreceğiz. Dilimiz, toprağımız özgür değil ancak barış yakındır.”

‘4 NİSAN BİR HALKIN VAROLUŞ SEBEBİDİR’

Rojhat Ertaş ise, bir buçuk yıl önce yaşanan Arap Baharı’na dikkat çektiği konuşmasında, sol kesimin özellikle içinde bulunulan sürece destek vermeleri gerektiğini belirtti. Ertaş, “Halkların bu süreçte Kürtlerin yanında olması ve sürecin heba edilmemesi gerekir” dedi.

Bu süreç içerisinde barış umutlarının giderek büyüdüğünü de vurgulayan Ertaş, Kürt halkının Öcalan’a bağlılığına ilişkin ise, “Bu halkın burada toplanmasının sebebi önderliğine sahip çıkmak ve barışın biran önce sağlanmasıdır. 4 Nisan bir halkın varoluş sebebidir. Bugünün burada yüzbinler tarafından kutlanması önemlidir. Bu halk önderliğine sahip çıkarak onun yolunda yürüyeceğini gösterdi. Bugün burada yükselen ses barışın, özgürlüğün, kardeşliğin sesidir” diye konuştu.