Halk ve İHD kayyum işgalini protesto etti

Lice Belediyesi önünde belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi. İHD de "Halk iradesi ve sağlığı yok sayıldı" dedi.

Lice Belediyesi önünde toplanan halk, belediyenin gasbını protesto etti. Polisin tehdidine karşılık bir kadın, "42 yıldır devletin virüsüyle uğraşıyoruz. İrademizle kazandığımız belediyeleri gasp ediyorsunuz. Neden dağılacağız" diyerek tepki gösterdi. Ardından halk, "Direne direne kazanacağız" sloganı attı.
HDP Lice İlçe Örgütü, parti binasında basın açıklaması yaptı. Eyleme Lice Belediye Eşbaşkanı Ruken Yılmaz katıldı.
HDP Lice İlçe Eşbaşkanı Yusuf Teker, bunun bir kayyum değil, tamamen bir işgal olduğunu söyledi. Teker, "Dünya bu virüsle nasıl mücadele ettiğini düşünürken, burası Kürtleri nasıl sömüreceğini düşünüyor. Bunu kınıyoruz, bizim üstümüze ne kadar gelirlerse biz o kadar yükseleceğiz" dedi.

İHD: HALK İRADESİ VE SAĞLIĞI YOK SAYILDI

İnsan Hakları (İHD) Derneği Amed Şubesi, Batman, Silvan, Eğil ve Ergani belediyelerinin gasp edilmesine karşı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı 65 belediyeden 3 büyükşehir, 2 il, 30 ilçe ve 2 belde belediyesinin gasp edildiği ve 26 belediye eşbaşkanının halen tutuklu olarak yargılandığı belirtildi. Açıklamada, hukuksuz müdahalenin, Türkiye’nin demokratikleşme çabalarını ve toplumsal barış ortamını yaralayan bir yaklaşıma yol açtığı, aynı zamanda hak ve özgürlükler sorununu derinleştirdiğine dikkat çekildi.
 Koronavirüs salgın tehdidinin varlık gösterdiği bir süreçte, yerel yönetimlerin halk sağlığını koruyabilmek açısından önemli rolü bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu karar hem seçmen iradesini hem de halkın sağlığını yok saymaktadır” denildi.
Salgının yayılmasına karşı sürekli “evde kal" mesajı verildiği ancak bu süre zarfında onlarca belediye eşbaşkanı ve belediye yetkilisinin gözaltına alınarak ciddi bir sağlık riski ile karşı karşıya bırakıldığı kaydedildi.