Halklar arası kolektif yaşamın örneği: Sara Kadın Merkezi
Sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü Halfeti'deki Sara Kadın Merkezi'nde verilen kurslarda bir araya gelen Kürt, Ermeni ve Türkmenler bir arada kolektif yaşamın örneğini teşkil ediyor.
HASAN YOLDAŞ
URFA
Pazartesi, 27 Haziran 2016, 07:18
Urfa'nın Halfeti ilçesinde Sara Kadın Merkezi'nde yürütülen kültür sanat faaliyetleri Halfetililerden yoğun ilgi görüyor. Halfeti Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Sara Kadın Merkezi'nin Urfa Mezopotamya Kültür Sanat Merkezi (MKM) ile ortaklaşa düzenlediği kurslara 7'den 70'e her yaştan kişi katılırken, aynı zamanda bu kurslar bir halklar mozağine de ev sahipliği yapıyor. İlçenin farklı etnik kökenlerden olan Kürt, Ermeni ve Türkmenler bu kurslarda kültür sanat dersleri görerek, farklı halkların bir arada ortak yaşamına dair güzel bir örnek oluşturuyor. Sara Kadın Merkezi bünyesinde Urfa MKM çalışanlarıyla ortaklaşa yürütülen enstrüman kursları ise yoğun bir talep görüyor. İlk olarak bağlama (tembur) ve erbane (def) dallarında başlatılan kurslara daha sonra gitar ve folklar (govend) dalları da eklenerek daha da genişletilecek. “Sanat hakikat arayışıdır, hakikat ise öze dönüştür” şiarıyla başlatılan kültürel ve sanatsal çalışmalardan faydalanan Halfetiler, her yaştan katılım ile profesyonel hocalardan ücretsiz bir şekilde ders alıyor.
ERMENİ, KÜRT VE TÜRKMENLER BİR ARADA SANATSAL FAALİYET YÜRÜTÜYOR
Sara Kadın Merkezi'nde hafta sonu verilen kültürel ve sanatsal kurslara ilişkin bilgi veren kadın merkezi sosyoloğu Elif Uras, yeteneklerini geliştirmek isteyen herkesi verdikleri kurslara beklediklerini belirterek, ücretsiz olarak verilen kursların Halfeti'de her yaştan ve etnik kökenden olanları bir araya getirdiğine dikkat çekti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açılışını gerçekleştirdikleri Sara Kadın Merkezi'nin üç aydır aktif olarak faaliyet yürüttüğünü söyleyen Uras, kadın merkezinde başlatılan kültürel ve sanatsal faaliyetlerinde yoğun bir ilgi ve alaka ile sürdüğünü dile getirdi. Kadın merkezinde verilen kursların yetişkin ve çocuk olarak iki gruba ayırdıklarını söyleyen Uras, kurs kontejyanları dolmasına rağmen halen kayıt almaya devam ettiklerini ve ihtiyaca göre yeni kurslar başlattıklarını dile getirdi. Kursların heyecanlı bir şekilde geçtiğini ifade eden Uras, "Kültürel ve sanatsal faaliyetler insanları birleştiren etkinliklerdir. Buda insanları bir araya getirir. Kültürel ve sanatsal etkinlikler, etnik kökeni ve inancı ne olursa olsun insanları bir araya getiriyor ve kardeşçe yaşamaya uygun bir zemin oluşturuyor " dedi.
'KUSLAR HALFETİ'YE BİR CANLILIK KATTI'
Halfeti'nin kozmopolitan bir kent olduğunu belirten Uras, "Burada Kürt, Türkmen ve Ermeniler yüzyıllardır bir arada yaşıyor. Burada kardeşçe, barış içerisinde yaşayabiliyorlar. Farklı etnik kimliğe sahip olan halkların kardeşçe ve rahat bir şekilde yaşayabildiği yerlerden bir tanesi Halfeti'dir. Kurslarımıza da bu yansıyor. Hem Ermeni hem Türkmen hem de Kürtler bir arada katılıyor. Kurslardaki heyecan, sevinç ve birbirleriyle olan ilişkileri Halfeti'nin en büyük özelliğini yansıtıyor. Bir buçuk aydır bu kurslarımız başlamış durumda. 3-4 ay devam edecek olan kurslarımız bu yönüyle de dikkat çekiyor. 35-40 kişi kurslar kapsamında şuan Sara Kadın Merkezi'nde kültürel ve sanatsal eğitimler alıyor. Kurs başvuru süremiz ve kontejyanımız dolmasına rağmen halen kayıtlar alıyoruz. Yoğun bir ilgi ve alaka var. Halfeti'de kültürel ve sosyal etkinlik çok az. Bu kurslarımız Halfeti'ye de bir canlılık kattı. Bizde bu yönüyle olmayan sosyal ve kültürel alan boşluğunu kapatıyoruz. Aynı zamanda Sara Kadın Merkezi'nin sadece kadınların başvuracağı bir yer olmadığını, kültürel ve sosyal alan olduğunu da göstermiş oluyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde daha da genişleyerek devam edecek" diye belirtti.
'KADINLAR ERBANEYE SAHİP ÇIKTI'
Kurslar kapsamında dest veren erbane hocası Emin Isı de yaşanan katılım ve duyulan ilgiden ötürü memnuniyetini dile getirerek, kadın, erken çocuk demeden her yaştan bireyin katılımına dikkat çekti. Dersini verdiği erbanenin Kürt kadın çalgısı olduğunu belirten Isı, Halfeti'de de kadınların erbaneye sahip çıktığını söyleyerek, "Halfeti Kürt halkı için kutsal bir memlekettir. Bizde kültürel olarak katkı sunmak amacıyla kültürel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Öcalan'ın da dediği gibi; Sanat hakikatı aramaktır, hakikat de öze dönüştür felsefesiyle bizde hakikati aramak üzere sanatsal çalışmalarımızı başlattık. Halfeti de güçlü bir katılım sağlandı ve böylelikle çalışmalarımızın startını verdik. Çalışmamız bir buçuk aydır devam ediyor ve 2-3 ay daha devam edecek. Bundan sonra kursiyerler kendileri erbanelerini çalabilecek. Halfeti'de de bu şekilde sanatsal anlamda bir ilerleme gerçekleşecek. Bu kapsamda sanatsal çalışmalarımız devam edecek" dedi.