Hasta tutsak Özkan’ın kızı: Hukuksuzluğa son verin!

Haksız bir şekilde tutuklanan ve yaklaşık 30 yıldır cezaevinde olan hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın kızı Selma Özkan, bu hukuksuzluğa artık son verilmesini istedi.

83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, Amed'in Lice ilçesinde 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle ilişkilendirilerek, 1996’da tutuklandı. Lice olayı ile bir ilgisinin olmadığı kanıtlanmasına rağmen hukuksuz bir şekilde tutuklu kalmaya devam etti.

Cezaevinde ağır hastalıklara yakalanan Özkan, defalarca kalp krizi geçirdi. Yeniden yargılandığı davanın 28'inci duruşması Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Kasım günü görüldü.

Özkan, duruşmaya tutsak edildiği Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Mahkemenin Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) raporuna karşı beyanda bulunmasını istediği Özkan, yaşadığı sağlık sorunları ve duyma zorluğu nedeniyle, "Anlamıyorum, ses gelmiyor, duymuyorum" dedi.

Mahkeme, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Lice Davası'nın sonucunun beklenmesini gerekçe göstererek Özkan'ın tutsaklığının sürmesine karar verdi.

Özkan'ın kızı Selma Özkan, karara tepki göstererek, “Artık bu konuda söyleyecek bir şeyimiz kalmadı. Her şeyi dile getirdik. İstiyorlar ki babamın cenazesi cezaevinden çıksın” dedi.

Selma Özkan, “Lice olayından dolayı tutuklu babam. Herkes biliyor ki Lice olayıyla babamın ilişkisi yok. Bu kanıtlanmasına rağmen serbest bırakılmıyor. Bu hukuksuzluğun devam etmemesi için babamın tahliye edilmesini istiyorum. Babamın cezaevinde ölmesini istemiyorum” ifadelerini kullandı.