'Hasta tutsak Acar'ın yaşamı tehlikede'

İHD, hasta tutsak Tenzire Acar’ın yaşamının tehlike altında olduğunu ve hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 584’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Tenzile Acar’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Eyleme çok sayıda hasta tutsak yakını ile insan hakları savunucu katıldı.

 İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Meryem Bars, cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Bars, hasta tutsakların yaşam haklarının elinden alındığını ve ağır tecrit koşulları altında bulunduğunu söyledi. Hasta tutsak Acar’ın kronik Hepatit-B ve ağır tüberküloz hastası olduğunu ve nefes almakta zorlandığını aktaran Bars, cezaevi koşullarının Acar’ın yaşamını tehlikeye attığını vurguladı. 30 Mayıs’ta Tenzire Acar’ın kuzeniyle konuştuğunu paylaşan Bars, Acar’ın tedavi için hastaneye götürüldüğünü fakat doktorların yeteri kadar ilgilenmediği bilgisini paylaştı. Acar’ın tedavisi için kelepçeli muayene gibi engeller çıkarıldığını sözlerine ekleyen Bars, Acar’ın yaşamından devletin sorumlu olacağını belirterek, yaşananlara sessiz kalmayacaklarını belirtti. Bars, Acar ve cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların özgürlüğünü istedi.