Hasta tutsak Ayan’ın infazının ertelenmesi çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kovid-19'a yakalanan kanser hastası tutuklu Necmettin Ayan’ın durumunun riskli olduğunu aktararak, infazının ertelenmesi çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 323’üncü haftasında hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde açıklama yaptı.

İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Sevil Turgut, bu hafta Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Necmettin Ayan’ın durumunu aktardı. İHD Amed Şubesi'ne yazılı olarak başvurusu yapılan Ayan'ın sağlık durumunu aktaran Turgut, sürecin takip edileceğini söyledi.

Ayan'ın yaklaşık olarak 4 yıldır Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı cezaevinde kaldığını kaydeden Turgut, "Akciğer kanseri hastasıdır ve ayrıca kolesterol ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Akciğer kanseri olması sebebiyle kanında sürekli pıhtılaşmanın olduğu doktorlar tarafından aileye söylenmiştir. Ayan, hastalıklarından kaynaklı olarak 2016 yılında Ankara Numune Hastanesi'ne tedavi amacıyla sevk edilmiş ve bu süreçte Sincan Cezaevi'nde tutulmuştur. Ankara’da iken kanser hastalığından dolayı ameliyat olmuş ve bir süre kemoterapi tedavisi görmüştür" bilgilerini paylaştı.

Ayan’ın Ankara’da tedavisi devam ederken, 6 ay süre ile infazının ertelendiğini ve Amed’de evine gönderildiğini söyleyen Turgut, tedavisi devam etsin denilerek bir 6 ay daha infazının ertelendiğini kaydetti. Turgut, infaz erteleme süresi tamamlanınca Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan Ayan'ın tedavi süreçlerinin aksadığını ve hastalıkları ilerlediğini aktardı.

Ayan'ın 2 hafta önce hastaneye kaldırılmasını öğrenen ailesinin cezaevini aradığını ancak bilgi alamadığını aktaran Turgut, "Daha sonra kendilerine, Ayan’ın Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi'ne gönderildiğini ve ayrıca hapishanedeyken ağrılarının olduğunu, kendisine yapılan test sonucunda Kovid-19’a yakalandığı da aktarılmıştır. Ayan 18 gündür hastanede Kovid servisinde yatmaktadır. Riskli olan kanser ve Kovid için tehlike arz eden kronik hastalıkları da bir araya gelince yaşamı tehlike altındadır. Ailesi bu durumdan kaynaklı olarak endişe duymaktadır. Hastaneden kendilerini arayanlar tarafından, kanında pıhtılaşma olduğunu ve tedavisinin devam ettiği söylenmiştir" ifadelerini kullandı.

Turgut, Ayan'ın hastalıkları ve devam eden salgından dolayı cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceğini belirterek infazının ertelenerek serbest bırakılmasını talep etti.