Hasta tutsak Vefa Kartal yaşamını yitirdi

Hasta tutsak Vefa Kartal, rehin tutulduğu Edirne Cezaevi’nde yaşamını yitirdi.

2017-2018 yılları arasında cezaevindeki hak ihlallerine karşı var olan hastalıklarından dolayı tedavi talebiyle açlık grevi ve ölüm orucu eylemi yapan hasta tutsak Vefa Kartal, rehin tutulduğu Edirne Cezaevi’nde yaşamını yitirdi.

MED-TUHAD-FED Genel Merkezi twitter hesabından yapılan açıklamada, “Edirne Cezaevi idaresi tarafından hasta mahpus Vefa Kartal’ın yaşamını yitirdiği bilgisi ailesine iletilmiştir. Daha önce hak ihlallerinin son bulması için 96 gün açlık grevinde kalmıştı. Tüm çabalarımız yine sonuçsuz kaldı” açıklamasında bulundu.

26 yıldır esir olan Vefa Kartal’ın hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu mevcuttu.

Ciddi sağlık sorunları bulunan Vefa Kartal’a beyin lobları arasındaki damarlarda şişme, Hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu ve alerji tanıları konulmuş ancak Kartal’ın tedavisi yapılmamıştı.

Hasta tutsak Kartal da bu nedenle 18 Ağustos 2017’de İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’ndeyken bu hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü günde son vermişti.

Ancak Kartal bu kez de tedavisinin yapılması, cezaevi koşullarının düzeltilmesi, cezaevlerindeki baskıların ve hak ihlallerinin sonlandırılması için ölüm orucuna başlamıştı. Kartal eylemini 96’ıncı günde sonlandırmıştı.