'Hasta tutsaklar AKP'nin sorumsuzluğu yüzünden öldü'
'Hasta tutsaklar AKP'nin sorumsuzluğu yüzünden öldü'
'Hasta tutsaklar AKP'nin sorumsuzluğu yüzünden öldü'
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kızılay'da hasta tutsaklar için düzenlediği eylemde, cezaevlerindeki ölümlerden AKP'nin sorumlu olduğunu belirtti. Cezaevlerinde 242’si ağır 653 hasta tutsağın bulunduğuna dikkat çekilen eylemde, talepler sıralandı.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kızılay’da Adalet Bakanlığı ek binası önünde düzenlediği basın açıklamasında, hasta tutsakların ölümünden dolayı AKP hükümetini protesto etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcileri de eyleme destek verdi.
'Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın' yazılı pankartın açıldığı eylemde, 'İçeride dışarıda hücreleri parçala', 'Devrimci tutsaklar onurumuzdur' sloganları atıldı.
'SORUMLU DEVLET VE AKP'DİR'
İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Tosun, "Katletmek bu ülkede devlet politikası olmaya devam ediyor. İster hapishanelerde ister sokakta olsun; değişen bir şey yok. Ölümler sıradanlaştırılıyor. Son iki haftada dört hasta mahpus ve tutsak hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin sorumlusu devlet ve AKP hükümetidir. Hasta mahpusları siyaset malzemesi ve pazarlık konusu yapmaktan iktidar vazgeçmelidir. Bu bir insanlık sorunudur. 'İnsanım' diyen herkesin bu konuya duyarlılık göstermesi gerekir" diye konuştu.
Tosun, "31 Aralık’ta Lütfü Taş kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yine aynı gün adli mahpus Haşem Arduçlu Siirt Hapishanesinde geçirdiği kalp krizi sonucu doktor olmadığı için hayatını kaybetti. Birkaç gün önce de Abdülmecit Arslan’ı kaybettik. Dün aldığımız bir haberle de Mehmet Canpolat’ı kaybetmiş bulunuyoruz" diyerek, bundan 3 hafta önce hasta tutsaklarla ilgili açıklamalarında Canpolat’ın durumunun ağır olduğunu ve ciddiyetini koruduğunu ifade ettiklerini hatırlattı.
'YARIN SIRA KİMDE?'
Hasta tutsakların devletin ve AKP hükümetinin sorumsuzluğu sonucunda yaşamını yitirdiklerini belirten Tosun, "Yarın sıra kimde? Hapishaneler ve tecrit bu ülke iktidarının ve devletin gerçek bir aynası olmaya devam ediyor. Bir diğer hasta tutsak Hüseyin Yıldız Sincan 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde bulunuyor. Karaciğeri sürekli küçülüyor ve siroz hastası, böbreklerinde de kist bulunuyor. Şimdiden uyarıyoruz; acilen Hüseyin Yıldız’ın tahliye edilmesi gerekiyor. Bir diğeri ise Adıyaman E Tipi Hapishanesinde bulunan İHD’nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan Ramazan Durmaz; atılan gaz bombasının kafasına çarpması sonucu kafatasının sol üst kısmı parçalanmış olup, 3 yıldır hapishanede ameliyat edilmeyi bekliyor. Durumu ciddidir ve tahliye edilmesi gerekiyor" bilgilerini verdi.
TALEPLER
Halen hapishanelerde 242’si ağır 653 hasta mahpus ve tutsağın bulunduğuna dikkat çekilen basın açıklamasında, şu talepler sıralandı:
"Hasta mahpusların sağlık durumlarının belgelenmesi için adli tıp kurumu tek belirleyici olmaktan çıkarılmalıdır. Tam teşekküllü her hangi bir hastanenin vereceği raporda geçerli olmalıdır.
Hapishanelerde ambulans ve doktor sürekli bulundurulmalı (kalp krizi gibi) acil durumlarda müdahale edilmelidir.
Hastanelerde kelepçeli olarak asker nezaretinde muayeneye son verilmelidir.
Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin uygulanması hakkındaki kanunun 16/3. maddesi ile 25. maddesi iptal edilmeli, hapishane koşullarında (ya da devlet hastanelerinin mahpuslara ayrılan bölümlerinde) tedavi olanağı olmayan hasta mahpusların cezasının infazı iyileşinceye kadar ertelenmelidir.
Hasta mahpuslar serbest bırakılsın."