Hasta tutsaklar ölüme terk edildi

Hasta tutsaklara ilişkin düzenlenen eylemlerde, tutsakların ölüme terk edildiği vurgulandı, "hemen tahliye edilmeliler" uyarısı yapıldı.

Ankara ve İstanbul'da, AKP-MHP iktidarının ölüme terk ettiği hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. Kurumlar, tutsakların derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

ANKARA
Hasta Mahpuslar Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 319. haftasında hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında bir araya geldi. Açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, 29 Haziran’da Gümüşhane E Tipinde yaşamını yitiren Mustafa Kabakçıoğlu’nun karantina koğuşundaki durumunu gösteren fotoğrafların ortaya çıkmasının, durumun vahameti gözler önüne serdiğini vurguladı.
Çevirmen, cezaevi karantina odalarında yaşamını yitiren tutsaklar hakkında şu bilgileri paylaştı: “9 Eylül’de Bahattin Kardaş Diyarbakır’da yine karantina koğuşunda ölü bulunmuştur. Cengiz Karakurt 14 Eylül'de rahatsızlanıp hastaneye kaldırılmış, tekrar hapishaneye getirilmiş,15 Eylül'de tek başına kaldığı koğuşta baygın bulunarak yoğun bakıma alınmış ve 22 Eylül'de yaşamını yitirmiştir. Karantina koğuşlarının durumları ve tedbirler tekrar ve acil bir şekilde gözden geçirilmelidir."
Bu hafta Bolu F Tipi Kapalı Cezaevine tutulan hasta tutsak Hasan Alkış’ın sağlık durumuna dikkat çekeceklerini söyleyen Çevirmen, şunları kaydetti:
“Alkış, hipertansiyon hastası olup, sürekli olarak ilaç kullanmaktadır. Ancak kullandığı ilaç dozajının yetersiz kalmasından dolayı dozaj miktarını arttırmak zorunda kalmıştır. Aynı zamanda kalp hastasıdır. Yaklaşık 1,5 yıl kadar önce Behçet hastalığı tanısı konulmuştur."
Alkış’ın “cezaevinde kalabilir” raporu aldıktan 3 ay sonra anjiyo olduğunu ve tekrar Behçet Hastalığı teşhisi konulduğunu aktaran Çevirmen, "hemen tahliye edilmelidir" vurgusunda bulundu.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ‘F Oturumu’ eylemleri kapsamında, sanal medya üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Edirne F Tipi Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Zerdeşt Oduncu’nun durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Hatice Onaran, Oduncu’nun henüz 18 yaşındayken tutuklandığı ve ortaya çıkarılamayan bir gizli tanığın beyanlarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı, Tekirdağ F tipi Hapishanesi’nde iken Şubat 2014'te bedenini ateşe verdiği eylem sonucu vücudunun dörtte üçünde ağır yanıklar oluştuğu bilgilerini paylaştı.
Oduncu’nun iyileşmeden hastaneden çıkarılarak İstanbul Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesine konulduğunu aktaran Onaran, burada da pansumanlarının dahi yapılmadığını ve bakımının oda arkadaşları tarafından yapıldığını ifade etti.
Onaran, “Tecride karşı yaptığı açlık grevi sırasında akciğer şikâyetleri ortaya çıkar, birkaç kez ağzından kan gelir ama tedavisi yapılmaz. Hastaneye gitme talebi reddedildiği ya da ters kelepçeli halde muayeneyi kabul etmediği için bir yıldır tedavi hakkına erişememektedir” diyerek, tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.