Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor

Ankara ve İzmir'de, hasta tutsaklar için açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, tutsaklar Resul Kocatürk ve Ahmet Sılık'ın durumlarının ağır olduğu vurgulandı.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin video mesaj yayımladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, bu hafta Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Resul Kocatürk’ün sağlık durumuna dikkati çekti.  
Kocatürk’ün astım ve Wernicke-Korsakoff hastalıklarının olduğunu dile getiren Çevirmen, “Ayrıca Hipotiroid rahatsızlığı ve İrritabl Kolon hastalığı da bulunmaktadır. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Sanatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüş ancak 8 aydır kontrol için götürülmemiştir” dedi.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 7 Ekim 2020 tarihinde Kocatürk’ün muayene olduğunu aktaran Çevirmen, doktorların patoloji sonucunun olumsuz olduğunu, Ankara Gazi Hastanesi’nin patoloji bölümünde incelenmesi gerektiğini söylediklerini ifade etti.
Kocatürk’ün salgın gerekçesiyle kontrole gidemediği için yaklaşık bir yıl önceki ilaçları kullanmaya devam ettiğinin altını çizen Çevirmen, "Durumu ağır olan mahpusların infazları ertelenmeli ve ailelerinin yanında sağlıklı koşullarda tedavileri gerçekleştirilmelidir" diye belirtti.
İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı yaptı. Dernek binasında yapılan toplantıda 76 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık'ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD İzmir Derneği Hapishane Komisyonu adına Ahmet Çiçek okudu.
Türkiye cezaevlerindeki uygulamaların tutsakların ruh ve beden bütünlüklerini tehdit ettiğini vurgulayan Çiçek, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde kalan 76 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık'ın hukuka aykırı şekilde yargılandığını belirtti.  
Sılık'ın cezaevine girmeden önce felç geçirdiğini dile getiren Çiçek, "Bir yıl önce yapmış olduğumuz basın açıklamasında zor da olsa yürüyebilen Ahmet Sılık, artık yürüyememekte, şu an tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalmaktadır. Alzheimer başlangıcı olan Sılık unutkanlık, sinirlilik, dengesizlik gibi sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca yüksek tansiyon, prostat hastalıkları ile diğer birçok sağlık sorunuyla boğuşmaktadır. Beynine giden 3 damarı tıkalıdır ama yaşı nedeniyle ameliyat yapılamamaktır" dedi.
Hasta tutukluların tahliyesinde anayasaya ve uluslararası normlara uyulması gerektiğini ifade eden Çiçek, Ahmet Sılık'ın bir an önce, tedavisinin sağlıklı koşullarda yapılması için serbest bırakılması gerektiğini belirtti.