'Hasta tutsaklar ölümle burun buruna!'-YENİLENDİ

Hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, Mehmet Ali Çelebi, Devrim Ayık ve Yusuf Akbaba'nın durumuna dikkat çekildi, "Tutsaklar ölümle burun buruna" denildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkati çektiği eylemlerinin 365’incisini İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde gerçekleştirdi. Toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan inisiyatif üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, 25 Ağustos’ta Sincan Cezaevi’nden tahliye edilen 70 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna değindi. Kan kanseri olan Çelebi’nin iki böbreğinin iflas ettiğini hatırlatan Yazmacı, tahliye edildiğinde desteksiz yürüyemez halde olduğunu söyledi. Kanserin karaciğerine de yayıldığını aktaran Yazmacı, 31 Ağustos’tan beri yoğun bakımda olduğunu vurguladı. Duruma tepki gösteren Yazmacı, “Ölüme ramak kala bırakılan mahpusun iyileşme olanağı kalmayınca tahliye reva görülmüştür ne yazık ki” diye belirtti.

Konya E Tipi Cezaevi’nde tutulan 42 yaşındaki ağır hasta tutsak Veysel Alıcı’nın sağlık durumunu da aktaran Yazmacı, Alıcı’ya 2013 yılında lenf kanseri teşhisinin konulduğunu aktardı, “Konya’da Meram Tıp Fakültesi’nde tedavisi başlamış ve sonrasında Ankara Tıp Fakültesi’nde devam etmiştir. Ankara Tıp Fakültesi’nde ameliyat olmuş ve bu ameliyatla lenf nodülleri alınmıştır. Ameliyattan sonra Konya’ya dönmüş ve kontroller için Ankara’ya gidiş geliş yapmaya başlamıştır. Tedavi süresince uzun süre kemoterapi almıştır” dedi.
 Alıcı’nın kanser hastalığının yanı sıra kalp kapakçığında gevşeme olduğunu ifade eden Yazmacı, acil tahliye çağrısında bulundu.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumunu kamuoyuna yansıtmak amacıyla düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 493’üncü  haftasında Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çekti. Açıklama, derneğin sanal medya hesabı üzerinden yapıldı.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, salgın sürecinde tedavi hakkına erişememeleri nedeniyle hasta tutsakların ölümle burun buruna bırakıldığını söyledi.
Şahin, 2015 yılında tutuklanan Devrim Ayık’ın hâlâ Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulduğunu söyledi. Ayık’ın  Crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat  olduğunu ve bağırsaklarının bir bölümünün alındığını aktaran Şahin, Ayık’ın ailesinin yaşadığı Antalya yerine Eskişehir’e götürüldüğünü dile getirdi.  
Şahin, Ayık başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması çağrısında bulundu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsak Yusuf Akbaba'nın durumuna dikkati çekmek amacıyla Konak Eski Sümerbank önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan İHD İzmir Şube Sekreteri Ali Aydın, "Yusuf Akbaba 1964 Midyat doğumlu, 56 yaşındadır. Müebbet hükümlüsüdür. Pek çok hapishanede kaldıktan sonra şu anda Denizli T Tipi Cezaevi’nde tek kişilik hücrede kalmaktadır. 28 yıldır hapishanededir" dedi.
Aydın, şu bilgileri verdi:

"Görmekte zorlandığı, ayaklarında yaralar olduğu öğrenilmiştir. Klasik tıbbi bilgilerle bilinmektedir ki şeker hastalığı, el ve ayaklarda duyu ve his kaybına bağlı olarak özellikle ayaklarda yara oluşumuna neden olmaktadır. Bu yara oluşumları özenle tedavi edilmemeleri durumunda kan şekerinin daha da yükselmesine sebebiyet vermekte, kan şekeri yükseldiğinde de yara iyileşme süreci uzamakta hatta imkânsız hale gelmektedir. Ayaklarda çıkan bu yaraların gerekli tedaviler yapılmadığı zaman ayak parmaklarından başlayarak ayakların kesilmesine kadar gidebilmektedir. Gözdeki görme kaybı da diyabete bağlı retinapati diye tanımlanan şey olduğundan gerekli tedavi yapılmaması durumunda tam körlüğe kadar gidebilir. Daha önemlisi diyabet hastalarında sadece ayaklarda ve ellerde duyu kaybı, gözlerde hasar olmaz, aynı zamanda iç organlarda da hasar olur. En riskli olarak tanımlanan da böbreklerde yetmezliğe neden olmasıdır. Böbrek yetmezliği durumunda kişinin diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar. Denetimli serbestlik hakkı gelmiş olmasına rağmen çeşitli gerekçelerle bırakılmamaktadır."
Aydın, Akbaba'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.