Hasta tutsaklar Yusufoğlu ve Durmaz ölüme sürükleniyor

Ağır hasta tutsaklar Rıdvan Yusufoğlu ve Hüseyin Durmaz’ın durumuna dikkat çekilen eylemlerde, "Yaşamları tehlikede, hemen tahliye edilmeliler" denildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 420’nci haftasında Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Rıdvan Yusufoğlu’nun durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde, İnisiyatif adına açıklamayı İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan okudu.
Hasta tutsak Yusufoğlu’nun 1994 yılında tutuklandığı ve müebbet hapis cezası aldığını dile getiren Seylan, 46 yaşında olan Yusufoğlu’nun 28 yıllık süre zarfında Şırnak, Tokat, Adana, Mardin ve Amed'deki cezaevlerinde kaldığını aktardı. Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Yusufoğlu’na 17 yıl önce Ülseratif Kolit (Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın ‘kolon mukozası’ iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara ‘ülser’ yol açar) tanısı konulduğuna dikkat çeken Seylan, “Hastalığı için zaruri olan iltihap önleyici Salofalk ilacı alımında, zorluk yaşıyor. Mevcut durumdan kaynaklı olan tedavisinin yapılabilmesi için Gastroenteroloji bölümü bulunan Diyarbakır ve Van’a sevk edilmesi için defalarca ilgili kurumlara başvuru yapılmasına rağmen bu talebe olumlu yanıt verilmemiştir” dedi.

Avukatı tarafından 23 Ağustos 2022’de İHD’ye yapılan başvuruyu hatırlatan Seylan, yapılan başvuruda hastane sevklerinin yapılmadığını söyledi. Yusufoğlu’nun 5 Eylül 2022’de de mide ve bağırsak sorunları nedeniyle Patnos Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını yalnızca serum verildikten sonra yeniden cezaevine götürüldüğünü aktaran Seylan, “Yusufoğlu’nun Ülseratif Kolit hastalığı dışında varis, bel fıtığı, mide rahatsızlığı ile uyku apnesi (uyku esnasında solunumun durması ve boğulma) gibi hastalıkları bulunuyor ve bu hastalıkları ile ilgili olarak gerekli tedavileri yapılmıyor” diye konuştu.

Seylan, “Sürekli olarak yaşamını zorlaştıran ve risk teşkil eden hastalığı için Gastroenteroloji Bölümün bulunduğu büyükşehirlerdeki hastanelerin olduğu bir cezaevine sevk talebinin acilen karşılanmasını ve bu süre içinde heyet raporlarının aldırılarak ailesinin yanında tedavisinin yapılabilmesi için tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 548’incisini düzenledi. İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde, bu hafta Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutuklan kemik kanseri tutsak Hüseyin Durmaz’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık destek verdi.

İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, 5 gün önce sürgün edildiği Malatya Akçadağ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu tek kişilik hücrede katledilen Barış Keve’ye dikkat çekerek, "şüpheli" ölümün araştırılmasını istedi.
İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutuklan Hüseyin Durmaz’ın 1996’da sağlık problemleri nedeniyle tahliye edildiğini ancak sağlık durumu düzelmediği halde 2017 yılında tekrar tutuklandığını aktaran Acettin, Durmaz’ın tedaviye erişiminde sorunlar olduğunu ve salgın döneminde hiç hastaneye götürülmediğini aktardı. Durmaz’ın kaburga kemiğindeki bir kitle nedeniyle Haziran ayında kanser tanısı konulduğunu belirten Acettin, Durmaz’ın 30 Ağustos’ta kemoterapi tedavisi almaya başladığını belirtti.

Acettin, “Kemoterapinin neden olduğu bağışıklık sistemi zayıflamasının yarattığı riski en aza indirebilmek için kaliteli, uygun ve yeterli beslenme, üst düzeyde hijyen, başka insanlarla temasın en aza indirilmesi, stres ve benzeri ortamlardan uzak kalması ve yeterli bakım desteği alması önerilmekte, aksi durumda gelişecek komplikasyonların yaşamını tehdit eden sorunlara yol açabileceği bildirilmektedir” dedi.

Acettin, Durmaz'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.