HDK faşist kurumlaşmaya karşı kitlesel eylemlere çağırdı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 10. Dönem, 4. Genel Meclis Toplantısı sonuç bildirgesini açıkladı. HDK, faşizmin kurumsallaşması önündeki en büyük engellerden birinin kitlesel eylemler olduğuna dikkat çekti ve bu yönlü çağrıda bulundu.

HDK tarafından yapılan açıklamaya göre 10. Dönem 4. Genel Meclis toplantısı 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde toplandı. Toplantı Covid-19 nedeniyle online yapıldı.

Açıklamaya göre yüksek bir katılımın gerçekleştiğin toplantıda, “içinden geçtiğimiz sürecin, toplumsal muhalefetin önüne koyduğu siyasal ve sosyal sorunları tartışıldı, dönemin ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere kararlar alındı.”

İktidarın yarattığı ekonomik kriz, devasa yoksullaşma ve çözümsüzlüğe vurgu yapan HDK Genel Meclisi, “Saray rejimi, toplumsal desteği eridikçe, baskıyı, şiddeti ve otoriter uygulamaları arttırıyor. Militarist ve saldırgan politikalara yöneliyor. Bu çerçevede Suriye ve Libya’da uyguladığı işgalci yönelişini Güney Kürdistan'a gerçekleştirdiği sistematik hava taarruzları ve karadan geliştirdiği işgal harekâtıyla genişleterek sürdürüyor. Irak’ta emperyalizmin ve KDP’nin de göz yummasıyla gerçekleşen bu operasyonlarda sivil ölümlerine her gün yenileri ekleniyor. Halkların Demokratik Kongresi olarak, sivil ölümlerine neden olan hava saldırılarını kınıyoruz. Kürt sorununun savaş politikasıyla çözülemeyeceğinin, tarihi geçmişten bilindiğini belirtiyoruz” diye belirtti.

Amed’de yasal ve sivil kurumlara yönelik saldırıları hatırlatan HDK, “HDK olarak, toplumsal örgütlenme çalışması yürüten bu kurumlara yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu kurumlar şahsında bütün toplumsal muhalefet güçlerini kendine hedef seçen iktidar güçlerine cevabımız toplumsal örgütlülüğümüzü büyütmek olacaktır” dedi.

Bekçi yasasını da hatırlatan HDK, “Yeni bekçi yasasının meclisten geçirilmesi halinde, ölçüsüz yetkilerle donatılmış bekçi ve polis şiddetiyle yeni rejim kendi kurumsallaşmasında bir aşamayı daha geride bırakacaktır” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminin rejimin temel çizgilerini daha da belirginleştirdiğini kaydeden HDK, “Emeği ve emekçileri koruyan bütün düzenlemeler buharlaştı. İş cinayetleri hız kesmeden devam etti (...) Yaşanan bu iş cinayetlerinin sorumlusu iktidarın izlediği, sermayeden yana ve emek düşmanı politikalardır. Halkların Demokratik Kongresi olarak, iktidara emek düşmanı ekonomi politikalarından vazgeçme çağrısı yapıyoruz” vurgusunda bulundu.

Toplantıda suçluların salındığı İnfaz Yasası, ABD’de başlayan ve ırkçılık karşıtı gösteriler, kadına yönelik saldırılar, ağırlaşan ekolojik ve toplumsal sorunlar, derinleşen eşitsizlikler, HDP’nin gerçekleştirdiği Demokrasi Yürüyüşü, ölüm orucundaki avukatlar ve barolar başta olmak üzere bütün meslek örgütlerini etkisizleştirmeye yönelik saldırılar da değerlendirildi.

HDK, “Faşizmin kurumsallaşması önündeki en büyük engellerden biri de kitlesel demokratik eylemlerdir. Bütün demokrasi güçlerini bu tür eylemler etrafında kenetlenerek, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” diye noktaladı.