HDK: Her şeyden önce tecrit kalkmalı  

HDK, Genel Meclis Toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “İmralı tecridi kalkmadan bu ülkede eşitlik ve özgürlük konusunda anlamlı hiçbir adım atılamaz" mesajı verildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), dün Beyoğlu’ndaki merkez binasında düzenlediği 8’inci Dönem 5’inci Genel Meclis Toplantısının sonuç bildirgesini yazılı olarak açıkladı.

Bildirgede, yaşamını yitiren Kürt Siyasetçi, eski HDP Milletvekili İbrahim Ayhan için başsağlığı dilendi.

'KRİZDELER VE SONLARI GELDİ'

Bildirgede, "Neoliberalizm olarak bilinen dönemin sonuna gelmekteyiz" vurgusu yapılarak, "Kapitalizm, bugüne kadar yaşadığı çok sayıda bunalımı, yoksul insanlara ve doğaya büyük bedeller ödeterek atlatmayı başardı" denildi.

Türkiye’de uluslararası kapitalist koşulların da etkisiyle yürütülmekte olan üretimsiz ve borca dayalı büyüme ekonomisinin sonuna gelindiğine dikkat çekilen bildirgede, "Geniş yoksul yığınların açık bir ‘geçim krizi’ yaşadığını vurgulayan Genel Meclisimiz, Türkiye’nin her geçen gün derinleşen bir toplumsal, politik, hukuksal kriz içinde olduğunu saptar" diye belirtildi.

"Devletin yeniden yapılanma süreci; solun, demokratik değerlerin ve sosyalizmin toplum için bir seçenek olmayışını yapısal garantiye alma çabasıyla birlikte yürüyor" diyen HDK, "Kırk katıra da kırk satıra da karşı olunması gerektiğini anımsatan Genel Meclisimiz, halkların gelecek seçeneğini gündemin merkezine taşıma mücadelesini sürdürme kararını teyit eder" mesajını verdi.

Tek adam rejiminin, içeride ve dışarıda her türlü etik, hukuksal norm ve kuralı çiğnediğine değinilen bildirgede, "İdlib’de eli kanlı çetelere garantör konumuna gelen bir siyasal iradeyle karşı karşıyayız" denildi.

'SAVAŞ POLİTİKASI KRİZ DOĞURUYOR'

Ekonomik krizin başlıca nedenlerinden birinin savaş politikaları olduğunun belirtildiği bildirgede, ayrıca, Alevi ve Şii halkının bugünün Yezitlerine karşı mücadelesiyle dayanışılması gerektiği kaydedildi.

'TECRİT KALKMADAN HİÇBİR ANLAMLI ADIM ATILAMAZ'

Bildirgede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride de işaret ederek, "Sayın Abdullah Öcalan ve yanındaki tutsaklara uygulanan mutlak tecridin kanıksanmaması gerektiğini anımsatan Genel Meclisimiz, İmralı tecridi kalkmadan bu ülkede eşitlik ve özgürlük konusunda anlamlı hiçbir adımın atılamayacağını vurgular" ifadeleri kullanıldı.

Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırının kınandığı e 3'üncü Havalimanı işçilerinin selamlandığı bildirgede, HDK'nin 'tekçiliğe karşı çokluğun adresi' olduğu ifade edildi.

'DİRENİŞTE OLMALIYIZ'

Bildirgenin sonunda, "Genel Meclisimiz, siyasi iktidarın toplumla ilişkimizi kesme girişimlerine karşı durmamız gerektiğini ve HDK’lilerin her toplumsal direniş noktasında olma yükümlülüğüne dikkat çeker" denildi.