HDP: Altı ayda 38 kişi ekonomik nedenlerden intihar etti

HDP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu yılın ilk altı ayında en az 38 kişinin ekonomik nedenlerden intihar ettiğini ve emekçilere yönelik 1718 hak ihlali yaşandığını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu emek alanında yaşanan hak ihlallerine ilişkin Ocak- Haziran 2022 raporunu açıkladı.

Raporda, “Yüksek enflasyon, gıda fiyatlarındaki hızlı ve yüksek artış, reel alım gücünün düşmesi, döviz kurundaki artışların getirdiği maliyetler, Türkiye’de açlık oranlarını tarihin en yüksek seviyelerinden birine getirmiştir. Toplumsal emeğin ürünü olarak ortaya çıkan kurumların ve ülke kaynaklarının, siyaset-mafya ilişkileriyle bir avuç elite, çetelere, mafyaya ve yandaşa nasıl peşkeş çekildiği de çıplak bir biçimde karşımıza çıkmaktadır” denildi.

2022 yılının ilk günlerinden başlayarak, Antep’ten İstanbul’a, Zonguldak’tan Antalya’ya ülkenin dört bir yanında işçiler ve emekçiler direndiğini ve direnmeye devam ettiğini belirten HDP komisyonu, “Moto kurye işçilerinden, tekstil işçilerine, kargo işçilerinden maden işçilerine kadar her emek kolundan işçilerin hakları için, onurları için direnişlerine şahit olduk. 2022 yılını da geçmiş yıllarda olduğu gibi AKP iktidarının emeğe ve emekçilere dönük hak ihlallerinin yoğun yaşandığı ve sermayenin kollandığı bir yıl olarak geride bırakmaktayız” diye belirtti.

Raporda yılın ilk altı ayına ilişkin veriler şöyle yer aldı:

“*İşçiler tarafından en az 159 kez grev kararı alınmış, alınan 159 grevin 143’ü gerçekleşmiştir.

* En az 111 kez emekçiler tarafından düzenlenen basın açıklaması, protesto vb. eylemler kolluk güçleri tarafından müdahale edilerek izin verilmedi. Bu müdahaleler sırasında en az 775 işçi gözaltına alındı

* İSİG tarafından hazırlanan raporlara göre 842 işçi iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.

* Ekonomik nedenlerden ötürü en az 46 intihar girişimi sonucunda 38 yurttaş hayatını kaybetti.

* İhmaller sonucunda en az 793 işçi yaralandı.

* Emekçilere dönük en az bin 718 hak ihlali yaşandı.

* Uzun süre devam şeklinde her ay ortalama 14 işçi eylemi gerçekleşti.

* Emekçiler tarafından en az 3 bin 486 eylem ve etkinlik gerçekleştirildi.

* Sokak emekçilerine dönük en az 6 kez zabıtalar tarafından saldırılar gerçekleşti.”