HDP AYM’yi Cizre’de işlenen suçları mahkum etmeye çağırdı

Türk devletinin Cizre’de bodrumlarda gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülecek duruşma öncesi bir açıklama yapan HDP İlçe Örgütü Eşbaşkanı Güler Tunç, insanlığa karşı işlenen suçların mahkum edilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, bodrum vahşeti duruşmasına ilişkin bir açıklama organize etti.

Türk iktidarının 14 Aralık 2015 tarihinde 79 gün süren sokağa çıkma yasakları sırasında iki ayrı bodrumda onlarca kişiyi vahşice katletmişti.

Açıklama öncesi HDP parti binası zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Salgın gerekçesiyle sokakta açıklama yapılmasının engellenmesi üzerine açıklama binanın bahçesinde yapıldı.

İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, yasak sürecinde 300'e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda kişinin de yaralandığını hatırlattı.

O süreçte AİHM’in tedbir kararlarını da hatırlatan Tunç, "AİHM tarafından alınan tedbir kararlarına ve sivil toplum örgütlerinin girişimlerine rağmen bu insanlar katledildi” dedi. 

 

“AKP’nin işlediği suçların hesabını vermesi için elimizden geleni yapacağız” diyerek Cizre’de insanlığa karşı suçlar işlendiğini kaydeden Tunç, "Anayasa Mahkemesi'nin AKP’nin etkisi altında kalmaması için” çağrıda bulundu.

Tunç, “Anayasa Mahkemesi uluslararası yasaları esas alarak Cizre’de yaşanan hak ihlallerini mahkum etmelidir. Aksi taktirde yargının AKP’nin kontrolü altında olduğu tescillenir” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de bir çok ailenin AYM'ye başvurduğunu ancak bunların 180'inin reddedildiğini belirterek, "AYM bugün tarihi bir kararla yüz yüze. Adalet sağlanana kadar bizler bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.