HDP: Bu akşam balkon ve pencerelerimizde buluşalım

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Newroz için bu akşam saat 20.20’de yapılacak el feneri, telefon ve çakmak yakma etkinliklerine tüm halkı davet etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Amed İl Örgütü binasında Newroz kutlamalarına ilişkin Kürtçe ve Türkçe açıklamalarda bulundu. Vedat Aydın Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya katılan basın mensuplarına salgına karşı eldiven ve maske dağıtıldı.

'NEWROZ DİRENİŞ RUHUDUR'

“Newroz’u tek cümleyle ifade etmek gerekirse direniş ruhudur” diyerek konuşmasına başlayan Günay, şöyle devam etti:
“Newroz bu topraklarda hep direniş ruhunu ifade etti. Nusaybin’den, Şırnak’ta, Cizre’de, Sur’da hep direnişi sembolize etti. 90lı yıllardan bu yana mücadele zeminine dönüştü. Statü taleplerinin zirvesinin olduğu bir gündü. 30 yıl kesintisiz Newroz’u kutladık. Kürtler, kadın erkek, genç, yaşlı demeden Newroz alanına aktılar. Bizim için başka anlamları olan Newrozlar da oldu. Biri de Sayın Öcalan’ın mesajının okunduğu 2013 Newroz’uydu. Açlık grevlerine de tanıklık ettik. Bu direniş sonrası Sayın Öcalan’la görüşmeler gerçekleşti. Görüşmelerde 2013 Newroz hattında olduğunu deklare etti. Bunu defalarca da kamuoyuna deklere etti."
Dünya genelinde etkili olan koronavirüse de dikkat çeken Günay, virüs nedeniyle insanlığın zor zamanlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Maddi olanaklarımızı paylaşacağız, hep birlikte bu zorlu günleri daha çok dayanışma ve ortaklaşmayla aşacağız” diye konuştu. Bu yıl milyonların katılacağı Newroz kutlamalarını planladıklarını, ancak virüsten kaynaklı ortaya çıkabilecek riskleri göze alamadıkları belirten Günay, bunun için de kitlesel Newroz kutlamalarını iptal ettiklerini söyledi.

NEWROZ NASIL KUTLANACAK?

Günay, şunları kaydetti:
“Newroz’un temsil ettiği değerleri büyüterek çoğaltarak yolumuza devam edeceğiz. Newroz coşkunun ve moralinden kendimizi mahrum etmeyeceğiz. 2020 Newrozu’nu saat 20.20’de bulunduğumuz her yerde kutlayacağız. Bu zorlu günlerde halkımızı balkonlarına, camlarına, avlularına çıkmaya davet ediyoruz. Halkımızdan cep telefonu ışığını, fenerini yakmasını istiyoruz. Aydınlığın bu karanlığı parçalamasını istiyoruz. Aramızda salgından kaynaklı fiziki mesafeler olabilir ama bizler ruhta tek yürek olacağımız Newroz'u karşılayacağız. Bizler Newroz direniş geleceği ile bugünlere gelmiş halkız.”
Newroz’u kutlamaya ve dünyaya dayanışma mesajları yollamaya devam edeceklerini aktaran Günay, “Biz neredeysek, Kürtler, halklar neredeyse Newroz orada. Evimiz, camımız, balkonumuz Newroz alanıdır. Şimdiden başta Kürtler olmak üzere tüm halkların Newrozu’nu kutluyoruz” diye konuştu.