HDP’den İzmir’de yöre dernekleri ile ‘üçüncü yol’ buluşması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, “Demokrasi buluşmaları” kapsamında yöre dernekleri ile buluştu. Toplantıda Türkiye’de çözüm için üçüncü bir yola olan ihtiyaca vurgu yapıldı.

70’i aşkın derneği bir araya getiren buluşma Bayraklı Belediyesi’ne ait sosyal tesiste gerçekleştirildi.

Buluşma salonunda “Barış, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet için hep birlikte” pankartı dikkat çekti.

 

İzmir il eşbaşkanlarından sonra HDP’li kent vekili Serpil Kemalbay yaptığı konuşmada “tek adam rejimi”ne karşı özgürlükleri savunduklarını vurguladı.

Kemalbay, “Bütün bu koşullarda dayanışma ve örgütlülük direncimizi büyütüyoruz. Faşizmin kurumsallaşmasının önünde durmaya devam ediyoruz. Özellikle İzmir, tek adam rejiminin hedeflediği halkların bir arada yaşayabildiği bir yer. Buradaki birliği parçalamaya düşmanlaştırmaya yönelik politikalar var. Partimize saldırarak, Deniz Poyraz’ı katlederek korku iklimini yaymak istediler. Ama hem cenaze töreninde hem de duruşmada demokrasiye sahip çıkmanın örneğini gördük. Birlikte bu zor günlere karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Derneklerle yapılan toplantıya katılan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, yöre derneklerinin barış ve demokrasi mücadelesinde önemli yeri olduğunu kaydetti.

Taşdemir, “Bir deklarasyon yayınlayarak, Türkiye halklarına, kadınlara, sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunduk. Bugünde bu deklarasyonu anlatmak ve önerilerinizi alarak beraber demokrasi mücadelesinin yönünü belirlemek için buradayız” diye ekledi.

Taşdemir, ülkenin hiçbir zaman bu kadar baskıcı, hukukun ayaklar altına alındığı bir dönem yaşamadığını belirtirken, şöyle konuştu: “Bu rejim karşısında direnen, adalet talep eden herkese düşman, terörist gözüyle bakılıyor. Bu ülkede AKP’ye göre demokrasi, adalet ve açlık sorunu yok. Her şey dış güçlerin oyunu. Hayatımızdan biliyoruz ki bu ülke derin bir yönetememe krizi yaşıyor. Ülke kaynaklarının yandaşlara, saraylara, ülke dışındaki çetelere, paralı askerle harcandığı için ekonomik kriz yaşanıyor.”

Türkiye yeniden oluşurken bu sürecin dışında tutulmak istediklerini ifade eden Taşdemir, “Bu nedenle ülkeye 3’üncü bir yol lazım. Üçüncü ittifakları geliştirmek sadece parlamenter sistemde yer almak için değil. Seçimlerden öte halkların ittifakıdır. Biz böyle bir süreçte sorumluluk alarak farklılıklarımızla bir arada duracağız, faşizme karşı yeni bir Türkiye’yi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

Toplantıda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sultan Özcan, HDP tarafından yayınlanan 11 maddelik deklarasyonu hatırlatarak, “Siyasi parti, emek, demokrasi güçleriyle, kanaat insanlarıyla yapılan toplantıların sonucunda toplumun sorunlarını ortaya koyduk” dedi.

Özcan, şunları ekledi: “Topluma nefes alma anlamına gelen bu belge önemli bir kapı araladı. Cumhur İttifakı’ndan sıktı sıyrılanların sesi olmak, mevcut sistemi restore etmek isteyen Millet İttifakı’ndan bıkanlarla buluştuk. Üçüncü yol siyasetini oluşturmak halkçı bir seçeneğin mimari olmak tarihsel bir görev. Bu görev için toplantılarımız devam ediyor. Tek adam rejimine karşı bu buluşmalar ve birlikler devam edecek.”

HDP’lilerin ardından yöre dernekleri temsilcileri, talep ve önerilerini ortaya koydu. Çerkez dernekleri adına söz alan bir katılımcı, Çerkezlerin de anadillerini unutmaya zorlandığına dikkat çekerek, ülkenin renklerinin bir bir kaybolduğunu belirtti.