HDP'den işgale karşı uyarı ve çağrılar

HDP, işgalci saldırılara tepki göstererek, "Rojava Devrimi geleceğe ışık tutan meşaledir" dedi. HDP, CHP için "müzmin tutarsızlıktan sıyrılmaya davet ediyoruz" derken, iktidarı uyardı, uluslararası kurumlara ve topluma çağrıda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, MYK üyeleri ve milletvekilleri ile birlikte Rojava'ya yönelik işgalci saldırılara ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.
Temelli, Rojava'ya saldırının halkları ve inançları, özgürlükçü ve demokratik yaşamı hedef aldığına dikkat çekerek, "Rojava Devrimi geleceğe ışık tutan bir meşale olmuştur" dedi.
Temelli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komploya vurgu yaparak, "Bugün ile 21 yıl önceki uluslararası komplp birbiriyle bağlantılıdır " diye ekledi.
"İktidar Türkiye’yi büyük bir ateşin içine atmaktadır" diyen Temelli, CHP'nin işgale destek veren tutumuna da tepki göstererek, "CHP’yi müzmin tutarsızlıktan sıyrılmaya davet ediyoruz" diye belirtti.

'IŞİD'İ KORUYANLARA GÖREV VERİLDİ!'

Temelli, "IŞİD'in sorumluluğu Türkiye'ye yapılabilecek en büyük kötülüktü" derken, IŞİD’i koruyup kollayanlara yeniden aynı görev verildi. 5 Haziran Diyarbakır, 20 Temmuz Suruç, 10 Ekim Ankara katliamlarının kanı dahi kurumamışken, Türkiye’nin böyle bir cinayet şebekesinin sorumluluğunu üstlenmiş olması utanç vericidir" diye konuştu.

'ÖCALAN'IN ÇAĞRISI DİKKATE ALINMALI'

Temelli, "Sayın Öcalan’ın çağrısı dikkate alınarak, Kürt sorunu diyalog, müzakere ve demokratik yöntemlerle kalıcı olarak çözüme kavuşturmalıdır ve çözüme kavuşma olanağı vardır" dedi.

İKTİDARA UYARILAR

Temelli, iktidara şöyle seslendi:
"İktidar tek taraflı bu askeri harekata derhal son vermeli ve barışçıl bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. Kayıtsız ve şartsız olarak askeri varlığı dahil bütün varlığıyla Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidirç Suriye’nin siyasi geleceğine Suriye halkları karar vermeli, Türkiye de buna saygılı olmalıdır. Türkiye, sekiz yıl boyunca süren savaşta büyük bir yıkıma uğramış Suriye’nin yeniden inşasında gerekli destek ve dayanışmayı göstermeli, insani yardımı yapmalıdır."

ULUSLARARASI KURUMLARA VE TOPLUMA ÇAĞRI

Temelli, uluslararası kurumlara ve halklara da şu çağrı ile uyarıları yaptı:
"Başta Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa ve Amerika demokratik kamuoyu olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunu bu savaşı önleyecek adımları atmaya, girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye halklarına ve demokratik kamuoyuna açık çağrımızdır: Geç kalmayalım! Herkesi savaşa karşı harekete geçmeye ve savaş karşıtı demokratik bir cepheyi oluşturmaya çağırıyoruz. Harekete geçilmezse merhameti olmadan güce, siyasi etiği olmadan kudrete, kavrayışı olmadan kuvvete sahip olanların yaratacağı bir karanlık içinde sıkışıp kalacağız."