HDP’den SETA raporuna tepki

SETA’nın raporuna tepki gösteren HDP, “Gazetecilik değil gazetecileri hedef göstermek suçtur” dedi.

Yaptığı yazılı açıklama ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) raporuna tepki gösteren HDP, şunları belirtti: “Hükümete yakın SETA Vakfı’nın ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlığıyla yayımladığı belge ile Türkiye’de yayın yapan pek çok medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Çok sayıda gazetecinin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımları bu belgede açık açık, görsellerle yer almış; basın emekçileri SETA tarafından alenen fişlenmiştir.

Belgede yer alan sonuç ve öneriler bölümü de en az belgenin geneli kadar vahimdir. Bu bölümlerde kullanılan ifadeler adeta fişlemenin ve ihbarcılığın itirafı niteliğindedir. Medya kuruluşlarına yönelik sansür ve gazetecilere yönelik işten çıkarmalar teşvik edilmiş, vatandaşlar ihbarcılığa yönlendirilmiştir. Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksızdır.

Belgede bahsi geçen gazeteciler Türkiye’nin en saygın gazetecileridir. Bu isimler, gazetecilere yönelik tüm baskı ve tehditlere rağmen mesleklerini yapmakta direnmekte, gerçekleri kamuoyuyla buluşturmaktadırlar. Bu, suç değil onur duyulması gereken bir durumdur. Esas suç medyayı boyunduruk altına almak, kamuoyunun haber alma hakkını engellemek, gazetecileri fişlemek, hedef göstermektir.

Halkların Demokratik Partisi olarak bir kez daha halkın haber alma hakkını ve gazetecilik mesleğinin onurunu savunuyoruz. SETA’nın belgesinde ismi geçen bütün gazetecilerle dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Tarihe not olarak düşen bu kara günler geçecek ve geriye onurlu insanların yarattığı değerler kalacaktır.”