HDP’li eski vekil Önder’e 5 ay hapis cezası

Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e "devleti ve hükümeti aşağılamak" suçlamasıyla 5 ay hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması ardından gözaltına alınan eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, daha önce savcılık ifadesinde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözleri nedeniyle yargılanmış ve  “Cumhurbaşkanına hakaret etmekten” suçlamasıyla ceza almıştı.

HDP eski milletvekili bu kez hem “şahibelerle dolu” şeklindeki sözleri, hem de Amed'in Bağlar ilçesinde partisinin yaptığı bir mitinginde sarf ettiği sözler nedeniyle dava konusu oldu.

Önder hakkında "devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan" açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada Önder’in avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.  Mahkeme heyeti "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" sözlerinin mükerrerlik olduğunu işaret ederek, davanın reddine karar verdi.

Ancak Önder’in 5 Kasım 2022’de Bağlar’da yapılan mitingdeki ifadeleri nedeniyle, 5 ay hapis cezası verilerek, ceza hükmünün açıklanması geriye bırakıldı.