HDP’liler seçime sayılı günler kala, çalınmadık kapı bırakmıyor

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala HDP'nin seçim çalışmaları hız kazandı. Van'da 8-0 yapmak isteyen HDP'liler az oy aldığı Tuşba ilçesine bağlı mahallelere çıkarma yaparken, Iğdır ve Gever’deki coşkulu katılım dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adayları ve parti yöneticilerinin seçimlere sayılı günler kala hız verdiği çalışmalar, halktan da büyük bir ilgi ile karşılanıyor. Van, Iğdır ve Hakkari başta olmak üzere kent kent, ilçe ilçe, sokak sokak seçmenlerle buluşan HDP’liler, MHP-AKP ittifakını sandıklarda sileceklerini dile getirdi.

Van'da 8-0 yapmak için aralıksız çalışma yürüten HDP’liler, Tuşba ilçesine çıkarma yaptı. Van ve ilçelerinde yapılan çalışmalar şu şekilde:

TUŞBA

HDP'liler Tuşba ilçesinin 26 köyüne birebir çalışma yürütüyor. 7 vekil adayı ile Tuşba'nın köylerine giden partililer, oy almakta zorlandığı birçok mahalleyi ev ev ziyaret etti. HDP Milletvekili adayı Muazzez Orhan, HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, Tuşba Belediye meclis üyesi Necla Bakar, TJA aktivisti Nazime Acar ve beraberindeki grup, Bardakçı, Çitiören, (Xirabê), Arısoy, Alaköy, Molakazım, Atmaca mahallerinde halkı ziyaret etti. HDP'liler, bazı mahallelerde çat-kapı çalışması yapıp yurttaşlara bildiriler verirken, birkaç mahallede ise taziye evlerinde ziyaretlerde bulunuldu.

Bardakçı mahallesi Taziye evinde bir konuşma yapan Muazzez Orhan, bütün baskılara rağmen çalınmadık kapı bırakmayacaklarını ifade ederek, "Tarihten bu yana Kürtlerin üzerindeki baskıyı, zulme karşı koymanın fırsatıdır. 16 yıldır iktidarda olan AKP, adalet, eşitlik refah getirecekti. Şimdi baktığımız zaman bu kavramlardan hiçbirinin zerresi yoktur. Gezdiğimiz bütün köylerde bizi ilk karşılayanlar kadınlar ve çocuklar olduğunu görüyoruz. Parti olarak hep gençlerimize ve yaşamın rengi olan kadınlara vurgu yaptık. Kadınlar olarak, bu seçimin gidişatını ve geleceğini değiştirebiliriz kendimize güvenelim öyle çalışalım" dedi.

İl Eşbaşkanı Ümit Dede de, "Kandil'e operasyon başlatıldı. Yine AKP bir seçimi geleceğini Kürdün ölümü üzerine kurdu. Elbette öz eleştiri vereceğimiz birçok konu vardır. Ama bugün tek hedefimiz tek konumuz bu seçimlerde gereken dersi vermek olacaktır. Bugün öyle bir gün ki; bunu sadece ekonomi, siyaset yada kimlikle açıklanmıyor. Bu seçimler var olma yok olma seçimidir" diye konuştu.

Son toplantının yapıldığı Atmaca mahallesinde ki taziye evinde, AKP'lilerin yazın ortasında gelip köylerinde kömür dağılmasına tepki göstererek, "Bunlar 16 yılda bu halka hiç yararlı bir şey yapmadığı gibi, kışın kömür vermeyen iktidar yazın ortasında kömür dağıtıyor. Köylere sakallı ne olduğu kim olduğu belli olmayan sakallı sarıklı kişilerle dolaşıyor. Güya kanaat önderleriymiş. Böyle kanaat önderi mi olur. Sırf sakalı var ve gelip yalandan bir dua okuyor diye kanaat önderi olmuş. Bunlar yalancı, bunlar gerici hiçbirimizin de kanaat önderi değildi" diye belirtildi.

HDP Milletvekili adayı Murat Sarısaç ve beraberindeki partililer de, Tuşba ilçesinin Özyurt (Panzes), Ağırtı (Ayanıs), Dağönü (İreni), Yeşilsu (Amuk), Halkalı (Xicişk) ve Yaylıyaka (Adir) Mahalleleri'nde halkla bir araya geldi. Halk buluşmalarında yoğun sevgiyle karşılanan HDP'liler adına kısa bir konuşma yapan Sarısaç, şöyle devam etti: "Gittiğimiz her yerde halkımızın desteği ile karşılaşıyoruz. Halkımız 24 Haziran’da AKP-MHP ittifakına en iyi cevabı vermeye hazırlanıyor. Bizi bitirmeye çalışanlar burada tabela partisi olacaklar. AKP’nin 16 yılın sonunda halka söyleyecek tek bir sözü kalmadı. Bu tarihi seçimde, bu büyük özgürlük halayına tüm halkımızı davet ediyoruz.”

Daha sonra Halkalı Mahallesi’nde halkla bir araya gelen Sarısaç, şunları söyledi: “Yıllardır Kürt halkının iradesine karşı topyekun bir saldırı söz konusu. Sayın Öcalan, Türkiye ve Ortadoğu halklarının barışı için bir manifesto yayınladı. Ama AKP hükümeti bunun gereğini yerine getirmedi. Halkımız bunu bilsin ki AKP ve MHP’nin ortaklığı Kürdün iradesini yok etme üzerinedir. Halkımız buna cevap vermeli. Ve inanıyoruz ki halkımız 24 Haziran’da bu ittifaka cevap verecektir.”

HDP'lilerin seçim çalışmaları Tuşba ilçesine bağlı mahallerde akşam saatlerinde de sürdü.

İPEKYOLU

Seçim çalışmaları kapsamında İpekyolu İlçesi Şafak Mahallesinde düzenlenen halk toplantısına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa, HDP Van Milletvekili Mukkades Karakoç ve yerine kayyım atanan İpekyolu Belediye Eş Başkan vekili Beritan Tayan ve çok sayıda kişi katıldı. Büro içerisinde yapılması planlanan toplantıya halkın yoğun katılımından dolayı toplantı dışarıda yapıldı. Saygı duruşunun ardında konuşan HDP Van Milletvekili Adayı Mukkades Karakoç, tüm baskı ve engellemelere rağmen alanları doldurmaya devam ettiklerini kaydederek, halkın yoğun katılımından dolayı teşekkür etti. Karakoç, sokağa çıkma yasaklarında yaşan hak ihlallerine dikkat çekerek, “Tarifi yapılmayacak çok büyük acılar çektik. Bu acıları bizlere Kürt halkına ve Türkiye halklarına çektirenler de sözde İslamiyet’i savunanlardır. Dinimiz gereği, bir insan yaşamını yitirdiğinde en kısa zamanda defin işlemleri yapılır. Ama insanlarımızın cenazeleri günlerce sokak ortasında, kimileri ise tıpkı Cemile'nin annesi gibi çocuğunun naaşı bozulmasın diye buzdolabına koydu. Böyle zulümkar bir faşizme nasıl sesiz kalabiliriz” diye konuştu.

Erdoğan’ın Maxmur Mülteci Kampı'na da operasyon yapacakları yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Karakoç, Maxmur'da bulunanlar bu faşizmin zulmünden kaçıp oraya sığınan Kürt halkı olduğunun altını çizdi. Halkın baskılardan kaçıp çölün ortasında bir yaşam kurmayı başardıklarını belirten Karakoç, "Şimdi de Erdoğan orayı da yıkmak istiyor" dedi.

Karakoç, bu operasyonun asıl amacının nerede bir Kürt halkının bir kazanımı olursa oraya saldırmak olduğunu aktardı. Karakoç, artık bu katliamların son bulması için 24 Haziran seçimlerine güçlü katılım gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasına Erdoğan’ın Türkiye halkları için hiçbir yarar getirmediğini aktararak devam eden Karakoç, “Soma da 301 madenci bu iktidar döneminde yaşamını yitirdi. Bunun gibi her gün iş cinayetleri, kadın cinayetleri yaşanmakta ama buna karşı örgütlü bir duruş yok. Tek örgütlü ve güçlü halk biziz bunun en büyük nedeni de Sayın Abdullah Öcalan'ın emekleridir. Bizler el birliğiyle Türkiye halklarının tüm sorunlarını çözeceğiz” dedi.

DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa da kapalı bir toplantı planladıklarını ancak gördükleri kadarıyla en son Başbakan’ın Van da yaptığı mitingden daha kalabalık bir toplantı olduğuna dikkat çekti. Seçimlerin kendileri için çok önemli olduğunu ancak asıl önemli olan toplumsal özgürlük bilinci yaratmak olduğunu belirten Kawa, seçimlerin bu amaç doğrultusunda sadece bir araç olduğunu aktardı. Kawa, seçimlerde iki ittifak kurulduğunu birinin faşizm, diğerinin sol faşizm olduğunu belirterek, tek amaçlarının HDP’yi baraj altında bırakmak olduğunu hatırlattı. Kawa, bunca engellemelere rağmen yine en az 80 milletvekili meclise göndererek, halkın temsiliyetini sağlayacaklarını belirtti. Kawa, herkesi mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Toplantı çekilen halaylarla son buldu.

BAŞKALE

HDP'liler Başkale ilçesindeki seçim çalışmalarını mahalle mahalle sürdürmeye devam ediyor. HDP'liler bugün ilçeye bağlı Yanal (Soredir) ve Seger (Siger) mahallelerinde seçim çalışmalarını yürüttü. Mahalleliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanan partililer ilçede ki çalışmaları aralıksız sürüyor. Özellikle çocukların seçim anons aracını görürken zafer işaretleri yapması dikkat çekti.

IĞDIR

Aralarında HDP kent milletvekili adayları Kıznaz Türkeli ile Habip Eksik, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yikit, yerlerine kayyum atanan Tuzluca Belediyesi Eşbaşkanları ile çok sayıda kişi sabah saatlerinde Iğdır kent merkezinde bulunan seçim bürosunun önünde bir araya geldi. Oradan Tuzluca ilçesine bağlı Kula köyü, Karanlık, Kazkoparan, Gaziler ve Dipsiz, Aşağı ve Yukarı Cıvanlı, Osmanköy Köyü, Badili ve Tendürek köylerini gezerek broşür dağıttı. HDP’liler gittiği her köyde halaylarla karşılandı.

Kazkoparan köyünde kadınlar, “Oyumuzu HDP’ye vereceğiz. Çünkü Biz Kürdüz bizi temsil eden parti HDP’dir” dedi.

Dipsiz Köyünde meydanda toplanan yurttaşlar halaya durdu. O esnada yaşlı bir kadın HDP milletvekili adayı Doktor Habip Eksik’in yanına gelerek, eşinin hasta olduğunu ve evde yattığını söyledi. Bunun üzerine Eksik tedavi için eve gitti. Koah hastası 84 yaşlı amcayı kontrol etti. Eksik, yaşlı amcanın raporlarını da kontrol etti. Ardından Osmanköy köyüne geçen partililer halayla karşılandı. Köyün çocukları hep beraber halaya durdu. Badili köyünde halka seslenen HDP milletvekili adayı Kıznaz Türkeli, kadınların, anaların ve gençlerin mücadelesi ile kazanacaklarını söyledi. Ardından konuşan HDP milletvekili adayı Habip Eksik ise, AKP ve MHP ittifakını hatırlatarak, AKP’ye verilen her oyun MHP’ye gideceğini söyleyerek, “Sizden oy isteyenlere Şengali, Cizre’yi, Sur’u, Efrîn’i hatırlatın. HDP’yi ‘sandığa gömün’ diyenlere en güzeli cevabı siz vereceksiniz” dedi.

HDP’liler ardından Karanlık köyde ölen bir yurttaş için kurulan taziye çadırını ziyaret etti.

GEVER

Hakkari'nin Gever ilçesinde seçim çalışmaları köylerde devam ediyor. HDP kent adayı Sait Dede, DTK Eş Başkanlık Divanı üyeleri Dilek Adsan, Selim Sadak, HDP PM Üyesi Nurettin Turgut, HDP-DBP İlçe örgütlerinin yöneticileri ilçeye bağlı Kilimli (Member) köyünü öğlen saatlerinde ziyaret etti. Köylüler HDP’lileri büyük bir coşku ile karşıladı. HDP'lilerin köye intikal etmesini bekleyen köylüler köyü HDP bayrakları ile donatırken köyün girişinde gerçekleştirilen karşılamadaki coşku görülmeye değer anlara sahne oldu.

Köy girişinde 7'den 70'e köy halkı tarafından karşılanan HDP'liler slogan, alkış ve zılgıtlar eşliğinde köy meydanına doğru yürüyüşe geçti. Burada yapılan selamlaşmanın ardından kısa bir açıklama yapan kent adayı Sait Dede gittikleri her köyde tekrarladıkları "Biz oyunuzun rengini biliyoruz biz sizden fikir almaya geliyoruz" sözünü yineledi. Dede, "Bu coşku ve iradeniz gerçekten bize inanılmaz derecede moral ve mücadele azmi veriyor. Bugün küçük çocuktan tut 70 yaşındaki yaşlıların göstermiş olduğu sevgi yürüdüğümüz yolun ne kadar doğru olduğunu bize gösteriyor" diye belirtti.

Köydeki kadınların hep bir ağızdan "Oyumuz Leyla Güven'e" demesi ve zılgıt çekmesi ile köyden ayrılan HDP'lilerin önü köy çıkışında çocuklar tarafından halay teklif edilerek durduruldu. Çocukların bu isteğine karşın HDP'liler araçlarından inerek birlikte halaya durdu. Köy ziyaretti çekilen halay, zılgıt, slogan ve alkışlar arasında son buldu.