HDP: Madenci ölümleri kaderden değil, kapitalizmden!

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, "AKP döneminde 1754 madenci iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kader değil, kapitalizm" dedi.

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, Dünya Madenciler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

'CİNAYET SORUMLULARI HESAP VERMEDİ'

Açıklamada, "İşçi yaşamını iktidara geldiği günden beri yok sayan AKP iktidarı döneminde en az 1754 maden emekçisi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi" denilerek, Soma, Ermenek, Kozlu, Şirvan’daki işçi katliamları hatırlatıldı. "Bütün bu cinayetlerden dolayı hesap veren, yargılanan tek bir patron, adaletin sağlandığı tek bir iş cinayeti dahi yok" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar da kaydedildi:

'KADER DEĞİL, KAPİTALİZM!'

"AKP iktidarı göz göre ve büyük ihmalkârlıklar sonucu yaşanan bu cinayetlere 'kader, fıtrat' diyerek yaşananları normalleştirmeye çalışıyor. Oysa yaşanan bütün iş cinayetleri uygulanan neoliberal politikalar ile 'az maliyet-çok kâr, az zaman çok iş' mantığına dayanan kapitalist üretim koşullarının kaçınılmaz bir sonucudur.
Maden emekçilerinin ölümüne neden olan iş kazaları, uygulanan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, kölece çalıştırma sisteminin doğrudan sonucudur. AKP’nin 17 yıllık iktidarı döneminde kamu madenciliği yok edildi, kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi birikimi ortadan kaldırıldı."

'KUTLAMA GÜNÜ OLMASI İÇİN...'

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, açıklamasının sonunda hükümetin görevlerini hatırlatarak, şunları ifade etti:
"4 Aralık tarihinin maden emekçileri için yas değil kutlama günü olması için rödovans uygulamasına son verilmeli, madenler kâr amacı güdülmeden devlet eliyle işletilmelidir. Çok geç olmadan iş yasası, sendikalar yasası, toplu sözleşme ve grev yasası dahil hak temelli yeni bir çalışma düzenini kuracak yapısal düzenlemeler yapılmalıdır. Bunların yanı sıra büyük ekolojik felaketlere yol açtığı kanıtlanmış başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla enerji üretimine derhal son verilmelidir."