HDP önünde oturtulan ailelere AKP'li sendikalardan konaklama 'desteği'

AKP'ye yakınlıkları ile bilinen Eğitim Bir-Sen, Memur-Sen ve gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesine bağlı öğretmenevinin HDP önünde bir buçuk yıldır oturtulan ailelere konaklama ve yeme-içme desteği verildiği öğrenildi.

AKP'ye yakınlıkları ile bilinen Eğitim Bir-Sen, Memur-Sen ve gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesine bağlı öğretmenevinin HDP önünde bir buçuk yıldır oturttuğu ailelere konaklama ve yeme-içme desteği verildiği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Amed'de yaşanan bir yolsuzluk davası ile ilgili haberler basına düşmüştü. Aralarında Eğitim Bir Sen ile Memur Sen Diyarbakır eski İl Başkanı ve Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü eski Yardımcısı Serkan Batur, Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ile iş insanları Yusuf Vural, Şeyhmus Mete, Nihat Güneş’in de bulunduğu 26 sanığın yargılandıkları davanın ayrıntılarına ilişkin Mezopotamya Ajansı'nda çıkan haberde, Yunus Memiş'in aynı zamanda kadınlara tehdit ve tecavüzlerini içeren ihbarların olduğu yazılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklara yönelik “Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak”, “Zimmet”, “Rüşvet almak”, “Görevi kötüye kullanma”, “Kamu görevlisinin resmi ve özel belgede sahteciliği”, “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek ve yayınlanmak”,  “Malvarlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek” ve “Haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme” gibi suçlamalar sözkonusu olmuştu.

Ancak bu kirli ilişkiler ve faaliyetlerin yanı sıra dosyada olan yeni bir detaya da ANF ulaştı.

YOLSUZLUKLARIN MERKEZİ MEMİŞ

İddianamenin bir numaralı sanığı olan Yunus Memiş, uzun yıllar Eğitim Bir Sen ile Memur Sen Diyarbakır İl Başkanlığı yapmış, Hür Dava Partisi ile yakınlığı bilinen bir isim. Memiş, 1 Kasım 2018 tarihinde yenilen genel seçimlerde AKP tarafından Amed’de 3’üncü sırada milletvekili adayı da gösterilmişti. Ancak partililer tarafından onun yerine yanlışlıkla kendisi ile aynı isim ve soyismi taşıyıp, engelli kontenjanından adaylık başvurusunda bulunan bir yakının dosyası YSK’ye gönderildi. Yanlışlık düzeltilip, evrakları YSK’ye gönderilen Memiş’in başvurusu hukuksal sorunlar nedeniyle reddedilmişti.

Memiş'in müdürlüğünü yaptığı Diyarbakır Öğretmenevi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü önünde oturtulan ailelerin konaklama, yeme ve içme masraflarının faturasını Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen'e kestiğini, hatta Memiş'in faturaları şişirdiğine dair güçlü bulguların olmasından dolayı hakkındaki iddialar arasına bu konunun da alındığı öğrenildi.

50 BİN TL'LİK YEMEK YEMİŞLER

İktidara yakınlıkları ile bilinen Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen gibi Amed'de HDP önünde oturan aileleri finanse ettiklerine ilişkin belgelere de ulaşıldı. Dosyada yer alan şüphelilerden Yunus Memiş, Tülin Aydaş ile Mustafa Kemal Çelen'nin ifadelerinde ve HTS (Geçmiş Arama Trafiği) kayıtlarında geçen diyaloglardan da anlaşıldığı üzere, aileler uzun bir süre öğretmenevinde konaklamış ve tüm masraflar Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen tarafından karşılanmış.

Diyaloglar ve ifadeler şu şekilde;

Mustafa Kemal Çelen'in ifadesi:  HDP il binası önünde evlat nöbeti tutan aileler Diyarbakır Öğretmenevi'nde kalmakta ve yemek ihtiyaçları da bizim işlettiğimiz ALTA AVM isimli restorandan alınmaktadır. Yunus Memiş'e ilk başlarda yemek ücretleri sorulduğunda bu ücreti kendilerinin karşılayacaklarını ve 'Aileler ne yerler ise yesinler siz verin parasını biz vereceğiz' demesi üzerine ailelere 40-50 bin TL civarında yemek verilmiştir. Yunus, 6 bin 500 TL'lik 3 ayrı faturayı Eğitim Bir-Sen'e kesmemi istedi. Bizde öyle yaptık.

SENDİKA ÜZERİNDEN KESİLEN FATURALAR

Yunus Memiş ve Mustafa Kemal Çelen arasında HTS kaydı;

Y. Memiş: Sendikanın faturasını...

M.K. Çelen: Sendikanın faturasını vermişiz

Y. Memiş: Size sendikadan bugün yine para ödemesi yapacağım

M.K. Çelen: He

Y. Memiş: Bize yine böyle peyderpey 6500 6500 şey lazım. Biz Eğitim Birsen olarak burada aileleri barındırıyoruz ya.

90 GÜNLÜK KONAKLAMA

Ayrıca Memiş'in Tülin Aydaş isimli bir kadını arayarak öğretmenevinin kasasında ne kadar para olduğunu ve kendisine cuma gününe kadar 90 bin TL lazım olduğunu iletmiş, Aydaş'ın da buna karşı "Diyarbakır HDP önünde bekleyen aileler 27 kişidir ve 90 gündür burada konaklıyorlar. Başkanım günde iki porsiyon yiyorlar. Ben hangisine diyeyim ki yeme? İki çeşit içecek içiyorlar. Biz bir şey dediğimizde de kızıyorlar, gidiyorlar sağa sola şikayet ediyorlar" dediği dosyanın sayfalarına yansıyor.

MEMUR SEN VE EĞİTİM BİR-SEN 'DESTEĞİ'

Dosya için hazırlanan fezlekede dikkat bir başka nokta ise polisin Eğitim Bir-Sen ve Memur Sen'nin HDP önünde oturtulan aileleri finanse ettikleri ve Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş'in de bu iki sendikaya fazladan fatura kestiği yönündeki itiraf niteliği taşıyan araştırması olarak göze çarpıyor. Polisin HTS kayıtlarından ulaştığı sonuç şu şekilde:

DOSYADA YER ALAN DETAYLAR

Dosyaya ilişkin detaylı ifadeler ve diyaloglar ise şöyle: