TBMM Genel Meclisi, Başkan Vekili Ahmet Aydın'ın başkanlığında toplandı.
Gündem dışı ilk sözü 1864 Çerkes sürgünün yıl dönümü nedeniyle HDP Kars milletvekili Ayhan Bilgen aldı.
1 milyonun üzerinde Çerkes'in sürgün edildiğine dikkat çeken Bilgen, sürgün edilenlerin 500 binin yollarda hastalıklardan ya da başka nedenlerle hayatını kaybettiğini belirtti. Bilgen, "Değerli milletvekilleri, imparatorluklar, devletler, bazen insanlara, insanlığa büyük bedeller ödetirler, büyük acılar, büyük travmalar yaşatırlar. Çerkezlerin, kendi ifadeleriyle, yaşadıkları bir soykırımdır. 1 milyondan fazla insan eğer mecburen yerini terk etmek zorunda kalmış ve bunların yarısına yakını hayatını kaybetmişse, bunu sadece bir 'yer değiştirme' olarak tarif etmek doğru değildir, ahlaki değildir" dedi.
Bu sırada AKP Sakarya milletvekili Zihni Açba, "Sayın Başkanım, bir şeyi düzeltme adına söylemek istiyorum. Sözü edilen bir tehcir değil, Sovyet soykırımından kaçıştır. Bunu yaşamış olan ataların evlatları olarak" diye konuştu.
AKP'li vekile, HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü, tarihi hatırlattı, "O dönemde Sovyet değil, Rus Çarlığı vardı" dedi.
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken de, Diyarbakır Cezaevi'nde öldürülen İbrahim Kaypakkaya'yı andı. Pınar Gemsiz'in Gazi Mahallesi'nde polis tarafından öldürülmesine tepki gösteren Baluken, Kayıplar Haftası olduğunu hatırlattı, Cumartesi annelerinin mücadelesinin yanında olduklarını belirtti.
HDP GENSORU ÖNERGESİNİ GERİ ÇEKTİ
Araştırma önergelerin okunmasının ardından HDP, bugün görüşülmesi beklenen Ekonomi Bakanı Elitaş hakkındaki önergeyi çekti. Baluken, "Bugün dokunulmazlık adı altında muhalefeti tasfiye etmeyi amaçlayan anayasa değişikliğinin görüşmeleri varken, muhalefetin normal denetim mekanizması işliyormuş gibi görüntü vermesinin bir anlamı olmadığını belirterek, gensoru önergemizi geri çekiyoruz" dedi.
Gündem dışı konuşmaların ardından AKP'nin dokunulmazlıkla ilgili değişikliğin bugün görüşülmesi ve bitinceye kadar Meclis'in çalışması yönündeki önergesi okundu. Yapılan oylamada, önerge kabul edildi.
Ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu söz aldı. Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin de faili meçhul bırakılmak istendiğini belirten Tanrıkulu, kayıp yakınlarının polis engeli nedeniyle Adalet Bakanlığı'nın kapısına asamadığı Berfo Kırbayır'ın mektubunu okudu. Tanrıkulu, Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme'yi imzalamayan Türkiye'nin imzalamasına ilişkin kanun teklifinin görüşülmesini önerdi. Öneri kabul edilmedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞÜLÜYOR
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini içeren yasa tasarısı görüşülmeye başlandı. İlk önce MHP söz aldı, "Tüm eksikliklerine rağmen kabul oyu vereceğiz" dedi.
HDP adına İdris Baluken konuştu. AKP önerisini "halk iradesini tasfiye, Meclis'i feshetme" planı olarak tanımlayan Baluken, "Tarihi bir görüşme yapıyoruz. Parlamenter demokrasinin geleceğini belirleyerek tarihi bir vebalin altına gireceğiz" dedi. "Teklif, Demokrasiye karşı tam bir darbe mekaniği işlevi görüyor" diyen Baluken, "HDP'nin Parlamento'dan tasfiyesi ile beraber tüm muhalefetin tasfiye edileceği bir süreç işleyecektir" diye konuştu.
Saray'ın darbe ile "tek adamlı diktatöryal rejim tahkim etmeyi" amaçladığının altını çizen Baluken, "Saray için HDP'yi tasfiye etmek hayat memat meselesi olarak görülüyor" dedi. Saray'ın Kürt kentlerinde işlediği katliamlara dikkat çeken Baluken, "Arkadaşlarımızın katledilmesi bizleri yaralamış olsa da anılarına bağlılığımız mücadelemizi büyütmüştür" diye konuştu.
HDP ÖNCE CHP'YE ARDINDAN AKP TABANINA SESLENDİ
Saray/AKP iktidarının HDP'yi tasfiye etmek için son koz olarak dokunulmazlık değişikliğini kullandığını belirten Baluken, "HDP tasfiye edildikten sonra CHP başta olmak üzere bütün muhalefete sıra gelecektir" diyerek CHP'lilere seslendi.
AKP tabanına da seslenen Baluken, "Tek adam otoriterliğinin hangi sonuçlara yol açacağının en yakın tanıkları sizlersiniz. Farklı kimlikleri içinde barındıran bir partiden bugün tek adam sultasına gelişin hesabını sormak gerekmiyor mu? Sayın Davutoğlu'nun bir saat içinde tasfiye edilmesine kayıtsız mı kalacaksınız?" diye sordu.
HDP olarak darbeye karşı direneceklerini belirten Baluken, DEP'li vekillere yönelik 2 Mart darbesini hatırlattı, "Tarih, darbeyi yapanları tarihin çöplüğüne atarken, o gün cezaevine konulan milletvekilleri halkın iradesi ile Meclis'e geldi" dedi.
DEP milletvekili Orhan Doğan'ın dokunulmazlıklarının kaldırıldığı gün yaptığı konuşmayı hatırlatan Baluken, "Rahmetli Orhan Doğan, 'Fikirlerimle, fikirleriyle baş edemedikleri için bileklerime kelepçe takabilirler. Ancak beynimdeki demokrasiye olan tutkumu, insanlığa olan sevdamı asla teslim alamayacaklar' demişti. Aynı sözü tekrarlıyoruz. Demokrasiye olan tutkumuzu, insanlığa olan sevdamızı asla teslim alamayacaksınız" diye konuştu.
Başörtüsü ile Meclis'e geldiği için siyasi lince maruz kalan Saadet Partisi milletvekili Merve Kavakçı'yı hatırlatan Baluken, "O gün had bildirilenler, bugün bize had bildirmeye kalkıyor" dedi.
Bugünkü görüşmelerin darbe süreçlerinden hiçbir farkı olmadığının anlatan Baluken, "O gün nasıl darbeye karşı nasıl direndiysek bugün de direneceğiz" diye konuştu.
Baluken'in ardından CHP grubu adına Bülent Tezcan söz aldı. AKP'nin önerisinin kamuoyuna sunduğu gibi "terörle mücadele" amacı taşımadığını söyledi, "Vicdanımız açık. Saray'ın neferi olmayacağız. Terörle mücadele etmek için bu yasağı çıkardığınız yalanını bozacağız" dedi.
Ardından AKP adına Bülent Turan söz aldı. Turan, HDP'ye hakaret etti, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı övdü, "Sizin Saray diye ifade ettiğiniz bizim başımız tacımız. O Saray'daki hep seçilerek gelmiş. Bu ülkenin demokrasisine katkı sağlamıştır" dedi.
'SİLAH TAŞIMADA SİZİN ÜNÜNÜZÜ DÜNYA BİLİYOR'
Turan'ın hakaretleri üzerine Baluken söz aldı.
Baluken şöyle konuştu: Eşbaşkanımızın saz çalmasıyla ilgili yine konuştunuz. Eşbaşkanımız saz çalmasından utanmıyoruz, onur duyuyoruz. Başka bir şey çalmış olsaydı utanabilirdik. Milletvekilinin silah taşıma meselesi ile ilgili. Eğer fezlekeyi incelemiş olsaydınız. Savcının Faysal Sarıyıldız'ın aracına silah yüklenmediği değerlendirmesinin fezleke olduğunu görürdünüz. Binlerce TIR'la IŞİD'e, Suriye'deki çetelere giden silahlarla ilgili durumu tüm dünya biliyor. Silahların taşınması durumunda sizin ününüzü dünya biliyor. Kobane çağrısına gelince. O çağrı HDP'nin en onurlu çağrısıdır, demokratik çağrısıdır. Yaşanan ölümleri gelin birlikte aralım dedik. Siz reddettiniz."
Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili eleştiriler üzerine, "Erdoğan buradaki herkesin gönlündedir. Kendisi milletvekilleri üzerinde vesayet kurmaz, aksine vesayet kurumuyla çatışarak oraya gelmiştir" demesi dikkat çekti.
Grup konuşmalarının ardından iki milletvekili konuştu. Ardından da milletvekilleri düzenlemeye ilişkin sorular sordu. Sorulara Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıt verdi. Bozdağ'ın konuşması sırasında Saray tarafından görevinden alınan Ahmet Davutoğlu, Genel Kurul salonuna geldi. Bozdağ, sorulara yanıt vermek, CHP'li bir milletvekilini Esat'çı olmakla söyledi, yumruğunu masaya vurdu, gerginlik çıkardı.
Teklifin genel görüşmelerinin ardından iki maddelik değişikliğin ilk maddesinin oylamasına geçildi