HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına Avrupalı siyasetçilerden tepki

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına tepki gösteren Avrupalı siyasetçiler, “Türk demokrasisi için en karanlık saatler başlıyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Türkiye raportörü Nacho S. Amor, Sol Grup, Uluslararası İlericiler ve Uluslararası İlericiler milletvekili David Adler, HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına tepki gösterdi.

AP Sosyalist Demokrat Grup üyesi ve Türkiye Raportörü, Nacho S. Amor: Türkiye Anayasa Mahkemesi, HDP’yi kapatma ve yaklaşık 500 üyeyi yasaklama iddianamesini oybirliğiyle kabul etti.

Çoğulculuğa ve demokrasiye geri dönüşü olmayan bir darbeye doğru bir adım daha.

Türk yetkililer, HDP’yi yasaklarsa Avrupa ilgili herhangi bir olumlu gündemin gerçekleşebileceğine gerçekten inanıyor mu?

Avrupa Parlamentosu Sol Grup:

Türkiye'de demokrasi için kara bir gün.

Anayasa Mahkemesi'nin HDP’nin kapatılmasını isteyen iddianameyi kabul etmesiyle Erdoğan rejiminin müttefiklerimizi susturma çabaları hızlanıyor.

AB bu baskıya karşı konuşmalı!

Uluslararası İlericiler- Progressive International:  HDP’yi ortadan kaldırmaya yönelik iddianame, Türkiye Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi ve partiyi kapatıp mali durumunu Erdoğan rejimine teslim etmeye hazırlanıyor. Ayrıca 500 HDP'li aktif siyasetçiyi yasaklanacak. Türk demokrasisi için en karanlık saatler başlıyor.

Uluslararası İlericiler’den David Adler: Erdoğan rejiminin HDP’yi sonsuza dek ortadan kaldırması için yasal savunmaya 60 günü var. Bu acil bir durum.

Steve Sweeney: HDP'ye yapılan saldırı demokrasiye ve milyonlarca destekçinin siyasi iradesine karşı bir darbedir. Daha fazla sessiz kalmayacağız. HDP'ye yönelik devam eden saldırılar, Dünya Savaşı'ndan bu yana yasal bir siyasi partiye yapılan en büyük saldırıyı temsil ediyor.

HDP, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyi, Irak, Libya ve diğer arenalardaki yasadışı savaş ve işgallerinin önünde duran tek güçtür. Türkiye'nin Kürtlere karşı işlediği savaş suçlarını ve soykırımı mecliste ortaya çıkaracak tek güçtür.

Türkiye'de demokrasinin ezilmesinde ve gazetecilerin, akademisyenlerin, kamu sektörü çalışanlarının hapse atılmasının hesabını vermek için Erdoğan'ı tutan tek güçtür.