Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

'Helin Bölek'i AKP-MHP iktidarı ve sessizlik öldürdü'-YENİLENDİ-I

Parti ve kurumlar, ölüm orucundaki Helin Bölek'in ölümünden AKP-MHP iktidarı ve sessiz kalanların sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Siyasi parti ve kurumlar, ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek'in, direnişinin 288. gününde yaşamını yitirmesine ilişkin bugün mesajlar yayımladı.

HDP: ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Helin Bölek için başsağlığı dileyen HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, "İktidarın vicdansız, hukuk dışı, ayrımcı politikalarına karşı gencecik insanlar en meşru hak talepleri için bedenini açlığa yatırıyor. Bu kaybın vebali iktidarın boynunadır" dedi.

HDP, aynı taleplerle ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ve farklı gerekçelerle açlık grevinde olan Mustafa Koçak’ın da hayatlarını yitirmemeleri için iktidarın acilen adım atması, duyarlı bütün çevrelerin de harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

TJA: YASAKÇILAR VE SESSİZ KALANLAR ÖLDÜRDÜ

Tevgera Jinên Azad (TJA), "AKP-MHP faşist iktidarı 2015 yılından bu yana Grup Yorum üyelerine yaşam hakkı dahi tanımayacak noktada saldırılarda bulunmuş ve bu saldırılarına devam etmektedir" dedi.

Açıklamada, "Helin’in yaşamından birinci derecede sorumlu ve ve Helin Bölek’i korumakla yükümlü olan iktidar, bugün bir kez daha bu coğrafyada barışın ve özgürlüğün sesini katletmiştir. Helin'in katliamından sorumlu olanlar, kadın düşmanı politikalar ile şarkıları, türküleri, yasaklayanlar; adil yargılanma ve özgür sanat yapma talebine sessiz kalanlardır" denildi.

ESP: SORUMLUSU FAŞİST İKTİDAR

Ezilenlerin Sosyalist Partisi  (ESP) Genel Merkezi, "Hapishanede, zorla müdahale tehdidine karşı hastanede ve bir direniş evinde 288 gündür direniyor Grup Yorum üyeleri" diyerek, şunları kaydetti:

"Helin Bölek direnişin 288. gününde ölümsüzleşti. Sorumlusu, Grup Yorum konserlerini yasaklayan, sanatçısına tutsaklık, dinleyicisine yasak dayatan, İdil Kültür Merkezi'ni her çalışmasında talan eden, direnişçilerin taleplerini kabul etmeyen, zorla müdahale işkencesi yapan faşist iktidardır. Bir an önce direnişçilerin talepleri kabul edilmeli, yeni ölümlerin önüne geçilmelidir." 

DTK: İKTİDARIN BU İNSANLIK DIŞI TAVRINI PROTESTO EDİYORUZ

DTK’den yapılan açıklamada ise, “Bu gidişat gidişat değildir. AKP elini demokratik alanlardan bir önce çekmeye başlamalıdır. Toplumun demokratik örgütlenme, demokratik protesto hakları, kendini ifade etme gibi özgürlükler kimsenin ipoteği altında değildir.

Bu haklar uzun süreli mücadelelerin sonucunda elde edilmiş evrensel kazanımlardır. AKP bu hakların nasıl kazanıldığı konusunda büyük bir cehalet içinde olduğu için bu hakları rahatlıkla ayaklar altına alabiliyor. Bu da gencecik insanların yaşamını yitirmesine neden oluyor.

Biz de DTK olarak iktidarın bu insanlık dışı tavrını protesto ediyor, onları insan yaşamına ve özgürlüklere saygılı olmaya davet ediyoruz. Bununla bağlantılı olarak dikkat çekmek istediğimiz bir diğer hayati mesele ise Helin'in yoldaşı İbrahim Gökçek'tir. İbrahim 291 gündür ölüm orucunda ve eylemi devam ediyor.

Bizler, iktidarı ve muhalefet partilerini İbrâhim'in taleplerini dinlemeye, anlamaya ve buna çözüm bularak onu yaşatmaya çağırıyoruz. Tekrardan sevgili Helin'i saygıyla anıyor, kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Grup Yorum'un türküleri bizim stranlarımızdır. Türkü ve stranları susturmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” denildi.

KCDK-E: BÖLEK’İN DİRENİŞİNİ SAYGIYLA SELAMLIYORUZ

KCDK-E ise yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Faşist AKP-MHP iktidarının sessizliği Helin Bölek'i öldürdü 288 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Helin Bölek AKP-MHP faşist iktidarının sessizliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Helin Bölek, başını diktatör Erdoğan’ın çektiği faşist uygulamalar nedeniyle gencecik yaşta hayatını kaybetmiştir. Helin Bölek meşru hak ve talepleri için bedenini ölüme yatırmış, ancak insan vicdanı ve evrensel hukuktan uzak olan faşist AKP-MHP rejimi hiçbir karşılık vermeyerek ölümüne sebep olmuştur.

KCDK-E olarak Helin Bölek’in direnişini saygıyla selamlıyor ailesi ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Koronavirüs tehdidi nedeniyle savunmasız olan cezaevlerinde binlerce tutsak hayati risk altındadır. Hasta ve yaşlı tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. AKP-MHP faşist iktidarı düşman hukukuyla davranarak tutsakları koronavirüsü salgını karşısında savunmasız bırakarak ölüme terk etmektedir.

Uluslararası kurumlar, CPT görevlerini acilen yerine getirmeli ve cezaevlerinde tutsaklar koşulsuz olarak bir an önce serbest bırakılmalıdır.”