‘Her yerde Kürtçe konuşulmalı’

Birçok kurum Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı ortak yazılı açıklamada Kürtçenin her yerde konuşulması çağrısında bulundu.

Açıklama, Kürt Pen, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Kürt Edebiyat Derneği (KED), Med Derneği ve Birca Belek Derneği tarafından yapıldı.

Aynı kurumla 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle 19 Şubat'ta Amed’de de bir araya gelecek.

Yapılan ortak açıklamada, Kürtçe etimoloji sözlüğünü hazırlayan dilbilimci Ali Kerim Husein’in, Kürtçe’nin Ortadoğu coğrafyasında yaşayan en eski dil olduğu sözleri hatırlatıldı.

Açıklamada, “Anadilde eğitim olursa Kürtçe dünyanın en gelişmiş dillerinden biri olur. Dünyadaki dillerin geçmişi Kürtçe’de aranabilir” denildi.

Açıklamada, anne ve babalara da çağrı yapılarak, çocukların Kürtçe dil kursları ve kültürel faaliyetlere yönlendirilmesi istendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sadece evlerinin içinde değil, günlük çalışmalarında dahi her yerde Kürtçe konuşmalı. Maddi imkânları el verdiğince Kürtçe gazete ve dergileri alarak gerek aile gerek iş çevresindeki insanların Kürtçe görsel ve yazımsal eserleri almalarını teşvik edilmelidir. İnternet üzerindeki, Kürtçe web sayfaları incelenmelidir. Anadil üzerindeki baskılar, gelişmesini engelleyen bütün unsurların kaldırılması için yapılan bütün eylemlilikler, anadille ilgili kampanyalara destek sunmalıdır.”

Ortak açıklama, şu ifadelerle noktalandı: “Kürtler, Kürtçe dilini yaşamın her alanında kendi benliklerinin bir parçası haline getirmeli ve gelinen noktadan geri gitmeden hep ileriye yönelik çalışmalarının içine girmelidirler. Kürtler, anadillerini özgürce kullanabilmeli ve önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmelidirler.”