Hiranur Vakfı'nın tecavüz davası: Gizlilik kararı

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli’nin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Kadınlar, "Devlet bu olayda suç şebekesi gibi" dedi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi “müridi” Kadir İstekli ile evlendirerek tecavüzde bulunulmasına ilişkin faillerin “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 Duruşma öncesi adliye çevresi ve önü çok sayıda polis tarafından sarılırken, duruşmanın görüleceği kat da polisler tarafından bariyerlerle kapatıldı. Duruşmayı takip etmek için adliyenin B Kapısı önünde çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, hukukçu, insan hakları savunucusu, siyasetçi ve yüzlerce kişi basın açıklaması yapmak üzere bir araya geldi. Burada Kadınlar Birlikte Güçlü çatısı altında bir araya gelen birçok kadın örgütü, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Cemile Baklacı kadınlar adına basın metnini okudu. Dayanışma için adliye önüne toplandıklarını ifade eden Baklacı, H.K.G olayında cemaat ve devlet kurumlarının adeta bir suç şebekesi gibi çalıştığını gördüklerini belirtti.
İktidarın istismarcıları koruduğunu aktaran Baklacı, kadınlar olarak dava süreci takip edeceklerini vurguladı.

 BAKANLIK DURUŞMAYA KATILIMI ENGELLEDİ

Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dün mahkemeye dilekçe vererek davada gizlilik kararı alınıp duruşmaların kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etmişti. Mahkemenin duruşmada bu talebi ele alması beklenmeden, duruşma salonuna girmek için bekleyen çok sayıda gazeteci, avukat, siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşunun girişi engellendi. İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve milletvekilleri dışında kimse duruşma salonuna alınmadı.
Duruşma salonunda failler Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli bulunurken, H.K.G. ise duruşma salonunda yer almadı. Faillerin çok sayıda polis ve jandarma eşliğinde korunması ise dikkat çekti.

 AVUKATLAR, HEYETİ PROTESTO ETTİ

İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, “Eğer bugün SEGBİS’i açmayarak, gizlilik kararı uygulayarak burada olan meslektaşların artık davayı takip etmemeleri yönünde tavır takınırsanız, heyetiniz bu davadan çekilmelidir. Tüm barolarımızın, sivil toplum kurumlarının burada olması gerekiyor. SEGBİS’in açılması sonrasında yazılı ve sözlü olarak katılma beyanında bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Avukat Saraç’ın ardından diğer avukatlar söz alarak, iddianamenin ilk sayfasını görmeyi ve okunup okunmadığını öğrenmek istedi. Ancak mahkeme başkanı avukatların talebine yanıt vermekten kaçındı. Duruma tepki gösteren avukatlar, “Kanunu çiğniyorsunuz” sözleri ve alkışlarla mahkeme heyetini protesto etti.
Ardından mahkeme başkanı avukatların baskısı ve ısrarı üzerine SEGBİS kaydını açarak “jet hızıyla” iddianameyi okudu. Mahkeme başkanı, “Sanık Fatma Gümüşel’in istirahatte olduğuna dönük rapor sunuldu” sözleriyle H.K.G.’nin yargılanan annesinin duruşmaya katılmadığını bildirdi.

'BİR KADININ İSYANI BİZİ BİR ARAYA GETİRDİ'

Daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın gizlilik kararı talebi öncesinde, avukatlara davaya katılım talepleri dinlenmek üzere söz verildi. İlk olarak İstanbul Barosu’ndan bir kadın avukat söz alarak, “Bir çocuğun cehennemi, bir kadının isyanı bizi bir araya getirdi. Çünkü devlet bu kadınları, çocukları korumuyor” dedi.

 Ankara Barosu üyesi Avukat Zeynep Tepegöz ise sanığın ifadesi alındıktan sonra dosyada gizlilik kararı alınsa da dışarıya çıkarılmamaları konusunda mahkeme başkanını uyararak davaya katılım taleplerini yazılı olarak sunacaklarını belirtti.

 Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Avukat Hilal Çelik ise sözlerine cinsel istismar suçlarının kamu barışını tehdit eden suçlar olduğunu hatırlatarak, “Barolar insan haklarının korunması ve sağlanması noktasında temel ödevler yüklenmişlerdir. Katılma taleplerimizin kabulünü talep ediyoruz” dedi.
Batman Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Neşe Erbulat ise, “Cinsel istismar, kadına yönelik şiddet olaylarını artık bu ülkede görmek istemiyoruz, hep birlikte bunun önüne geçmek istiyoruz. Evlilik adı altında cinsel istismara, şiddete zorlananlara karşı duruşma salonunda olmazsak bu mücadeleyi nasıl yürütebiliriz? Barolara ve meslektaşlara katılma talebi vermeyerek bizleri izleyici konumunda olmaya mahkum ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

 Van Barosu üyesi avukat Medine Turan Taylak da "Usulün uygulanmasına, SEGBİS kaydının açılması ve iddianamenin okunmasına ilişkin meslektaşlarımız onlarca kez düzeltmelerde ve itirazlarda bulundu. Yargılamanın acil bir şekilde yürütülmesi için buna ihtiyaç var” diye konuştu.

 GİZLİLİK KARARI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın davaya "gizlilik" kararı talebinin ardından ara verilen duruşmada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, bakanlığın talebini kabul ederek, görülen davaya yayın yasağı kararı aldı. Alınan bu karardan sonra duruşmalar kapalı görülecek.