Hollande: BMGK ve AB yaptırım uygulasın

“Kürtler müttefikimizdi ve müttefikimizdirler” diyen Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande, BMGK ve AB’nin yaptırım uygulamasını isterken, Türkiye’nin NATO üyeliğinin de askıya alınması seçeneğine vurgu yaptı.  

2015 yılında DAİŞ’e karşı savaşa katılma kararını alan dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk işgalinin hedef aldığı bölgelerin bir zamanlar DAİŞ’in Fransa başta olmak üzere Avrupa’daki katliamlarını örgütlediği alanlar olduğu uyarısında bulundu.

Le Parisien gazetesine konuşan François Hollande, Türk işgalciliğinin hedef aldığı Kürtlerin Fransa başta olmak üzere uluslararası koalisyonun sahadaki yegâne ortağı olduğuna dikkat çekti. “Suriye’nin kuzeyinde Reqa’ya kadar Kürtlerle birlikte DAİŞ’i yok eden operasyona katkıda bulunduk” diyen Hollande, DAİŞ’in öncesinde Fransa’da düzenlediği katliamlara işaret etti.

Reqa’nın özgürleştirilmesiyle ülkesindeki DAİŞ saldırılarının azaldığı gerçeğini ima eden Hollande, “Hatırlatmam gerekir ki, Fransa’yı vuran saldırlar Reqa’dan yönetildi; kararlaştırıldı ve organize edildi” diye uyardı.

“Kürtler müttefikimizdi ve müttefikimizdirler” diyen François Hollande, meselenin sadece ‘Kürtlere olan borç’ meselesi olmadığını söyledi. Bu yönlü bir soruyu cevaplayan Hollande, “Bu sadece bir borç değildir; aynı zamanda devamındaki bir sorumluluktur” diye vurguladı.

‘AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ DE SÖZ KONUSU’

Kürt ve diğer halklardan savaşçıların oluşturduğu QSD’nin elindeki DAİŞ çetelerine dikkat çeken Hollande, saldırılar nedeniyle oluşacak güvenlik açığının hem bölgede hem de Avrupa’da çetelerin terör saldırılarını arttırmasına yol açacağı uyarısını yineledi. Hollande, “Yani aynı zamanda bizim kendi güvenliğimiz için de Kuzey Suriye’nin kontrolünün ve DAİŞ’le mücadelenin Kürtler tarafından yürütülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BMGK VE AB YAPTIRIM UYGULAMALI!

Hollande, QSD güçleriyle Türk ordusu arasında ‘tampon’ görevini gördüğünü savunduğu Amerikan askerlerinin Donald Trump’ın emriyle çekilmesinin Erdoğan’a fırsat sunduğunu ifade eden Hollande, yarın toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile AB’nin Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alması çağrısı yaptı.

“EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZE SALDIRI KABUL EDİLEMEZ”

Amerikan askerleriyle birlikte Kuzey Kürdistan ile Rojava arasında tampon bölgenin yeniden oluşturulmasının atılması gereken bir diğer adım olduğunu kaydeden Hollande, en önemli sorunun ise Türkiye’nin NATO üyeliği olduğunu dile getirdi. DAİŞ’e karşı savaşan müttefiklerinin Kürtler olduğunu hatırlatan Hollande, “Hali hazırda bizimle bir ittifakta (NATO) yer alan bir ülkenin DAİŞ’e karşı en önemli partnerimiz olan bir güce yönelik saldırısını nasıl kabul edebiliriz? Yani, Türkiye’nin NATO ile olan ilişkileri sorunu ortaya çıkıyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN NATO ÜYELİĞİ DONDURULSUN!”

Türkiye’nin NATO üyeliğinden çıkarılması ihtimaline ilişkin görüşü sorulan Hollande, aksi halde NATO kuralları gereği birliğin Türk saldırılarına karşı Kürtlerin vereceği bir cevapta Türkiye’yi desteklemesi kuralının ortaya çıkacağını hatırlattı. Hollande, böylesi bir ihtimalin ise ‘savunulamaz ve ahlak dışı’ olacağının altını çizdi.

Hollande, Fransa’nın askeri olarak devreye girerek Kürtleri savunması ihtimaline karşı çıkarken, Kürtlere yönelik katliamlara ise izin verilemeyeceğini vurguladı. Hollande, Erdoğan’ın iş birliği yaptığı çetelerin çoğunun radikal İslamcı gruplar olduğunu da hatırlattı.