Honduras’ta şaibeli seçim sonuçları
Honduras’ta şaibeli seçim sonuçları
Honduras’ta şaibeli seçim sonuçları
Honduras’ta yapılan başkanlık seçimlerinin ilk turunda Milliyetçi Parti’nin adayı Juan Orlando Hernandez 34.27’lik bir oy oranı ile önde gidiyor. Sosyalist aday Xiomara Castro ise, yüzde 28.67 ile ikinci sırada. Başkanlık seçimlerinde iddialı olan Yeniden İnşa ve Özgürlük Partisi ise, seçim sonuçlarını kabul etmediğini duyurdu.
Honduras, 2009 yılındaki askeri darbenin olumsuz etkilerinden kurtulmak için dün sandık başındaydı. Seçim bürolarının kapatılmasından yaklaşık iki saat sonra Milliyetçi Parti lideri Juan Orlando Hernandez ile Yeniden İnşa ve Özgürlük Partisi (Özgürlük) adayı Xiomara Castro seçim zaferini ilan etti.
Yüksek Seçim Mahkemesi, açılan sandık oranının yüzde 54 olduğunu belirtti ve Milliyetçi Parti’nin adayı Juan Orlando Hernandez’in önde olduğunu duyurdu. Sosyalist aday Xiomara Castro ise, yüzde 28.67 ile ikinci sırada. Sağcı Liberal partinin adayı Mauricio Villeda ise yüzde 20.94 ile üçüncü sırada.
YOLSUZLUK UYARISI YAPILMIŞTI
Birkaç hafta önce, Özgürlük seçimlerde yolsuzluk olabileceği uyarısında bulunmuştu. İlk seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte de Özgürlük yetkilileri, Twitter’de “Yüksek Seçim Mahkemesi tarafından açıklanan sonuçları kabul etmiyoruz” değerlendirmesini yaptı. Özgürlük’ün Yüksek Seçim Mahkemesi’nde temsil edilmediğine de dikkat çekti.
En son bir ay önce Cid Gallup tarafından yapılan anketlerde Castro, birinci olarak görülüyordu. Hernandez ise onu takip ediyordu. Halk milletvekili ve yerel yönetimler için de sandık başındaydı.
Castro seçim kampanyası boyunca kurucu bir meclis çalışması yürüteceği sözü verirken, Hernandez ise, ciddi bir güvenlik sorunu yaşayan Honduras’a “Güvenlik ve barışı getirme” sözü verdi. Honduras, günde 20 cinayet ile dünyada cinayetin en işlendiği ülkelerden birisi.
ASKERİ YENİDEN DEVREYE KOYMAK İSTİYOR
2009 yılındaki askeri darbe ardından çok sayıda, avukatlar, insan hakları savunucusu, gazeteci, sendikacı ve köylü yöneticisinin öldürüldüğü ülkede, Hernandez seçilmesi durumunda askeri polisi devreye kayorak, barış ve güvenliği getirme sözü veriyor.
Avukat ve yedek teğmen olan Juan Orlanda Hernandez, 2009 yılında yapılan askeri darbeyi de destekleyenler arasında bulunuyor. 1997 yılında ilk kez milletvekili seçilen Hernandez, aynı zamanda kongre başkanı.