HPG, Cudi şehitlerini andı

HPG BİM, 17 ve 18 Ekim tarihlerinde Cudi Dağı’na bağlı Difin alanında Türk ordusunun düzenlediği operasyonda çıkan çatışmada şehit olan YJA Star gerillası Ruken Cudi, HPG gerillaları İhsan Nuri Agiri ile Çiya Harun’u andı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) işgalci Türk ordusunun 17 ve 18 Ekim’de Şırnak’ın Cudi Dağı’na bağlı Difin alanında bir operasyon başlattığı ve çok yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti.

Çatışmalarda şehit olan 3 gerillanın kimliğini açıklayan HPG BİM, şunları belirtti: “17 ve 18 Ekim’de işgalci TC ordusu Şırnak’ın Cudi dağına bağlı Difin alanında bir işgal operasyonu başlatmış ve işgalci Türk ordusuyla güçlerimiz arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştır. İki gün boyunca devam eden işgal operasyonuna karşı kahramanca savaşarak işgalcilere ağır kayıplar verdiren Ruken, İhsan ve Çiya yoldaşlarımız şahadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın ayrıntılı kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ruken Cudi
Adı Soyadı: Emine Başak
Doğum Yeri: Şırnak
Anne - Baba Adı: Fatma – Haci
Şehadet Tarihi ve Yeri: 18 Ekim 2020
 / Cudi

Ruken – Emine Başak

Kod Adı: İhsan Nuri Agıri
Adı Soyadı: Mehmet Nuri Husidur
Doğum Yeri: Ağrı
Anne - Baba Adı: Birsen – Remzi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 18 Ekim 2020
 / Cudi

İhsan – Mehmet Nuri Husidur

Kod Adı: Çiya Harun
Adı Soyadı: Sadık Yürek
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı:
Şehadet Tarihi ve Yeri: 18 Ekim 2020 / CUDİ

RUKEN YOLDAŞ ÖNDER APO’NUN YAŞAM FELSEFESİNE BAĞLANMIŞTIR

Ruken yoldaşımız, Kürdistan’da yurtseverliğin kıblesi olan Botan’ın yurtsever bir ailesinde dünyaya gelmiştir. Ailesinin bu kimliğinden dolayı küçüklüğünden itibaren Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanıyan Ruken yoldaşımız bir süre legal alanda faaliyet yürüttükten sonra en büyük hayali olan gerilla saflarına katılmıştır. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katıldığı andan itibaren büyük bir merak ve istekle gerilla yaşamını tanımaya çalışan Ruken yoldaşımız; gerilla yaşamını, gerilladaki yoldaşlık ilişkilerini, Önderlik felsefesini tanıdıkça büyük bir aşkla gerillaya ve Önder Apo’nun yaşam felsefesine bağlanmıştır. Bu bağlılığını ve kendini yeniden yaratan özgür kadın duruşunu Önder Apo’nun ideolojisiyle besleyen Ruken yoldaşımız, Kürdistan’da kadının Özgürlük Hareketi’yle yakaladığı büyük gelişim ve değişimin en somut ifadesi olmuştur. Erkek egemenlikli zihniyete karşı Kadın Ordulaşması’nın önemini çok iyi kavrayan Ruken yoldaşımız iddialı bir YJA STAR komutanı olmayı başararak Bêritan, Azime ve Zilanların güçlü bir yoldaşı ve takipçisi olmuştur. İçerisinden geçtiğimiz sürecin zorluklarının farkında olan ve bu bilinçle dönemin görev ve sorumluluklarını sahiplenen Ruken yoldaşımız, büyük bir özlemle döndüğü Cudi alanında her anını şehit yoldaşlarına layık olabilmenin sorumluluğuyla geçirmiştir. Büyük bir kararlılık ve ciddiyetle yer aldığı her çalışmada kendisine, zafer kazanmayı tek ölçü ve hedef olarak belirleyen Ruken yoldaşımız bu temelde işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen her eyleme katılma konusunda ısrarcı olmuştur. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Ruken yoldaşımız sade, doğal ve arkadaş canlısı özellikleriyle de tüm yoldaşlarının hafızasında ve yüreğinde yer edinmeyi başararak ölümsüzlüğün adı olmuştur.

İHSAN NURİ YOLDAŞ, FEDAİ ÇİZGİSİNDE DERİNLEŞTİ

Ağrı’nın yurtsever bir ailesinde dünyaya gelen İhsan Nuri yoldaşımız, sömürgeci soykırımcı Türk devletin Kürt halkına karşı uyguladığı ırkçı ve soykırımcı politikaları erken yaşta fark ederek bir arayış içerisine girmiştir. Önder Apo’nun felsefesini tanıyarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ndeki sorumluluklarını gören İhsan yoldaşımız, 2013 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Özgür dağlarda aldığı eğitimlerde her an kendini yeniden yaratarak fedai militan çizgisinde derinleşen İhsan Nuri yoldaşımız, üstlendiği her türlü görevi büyük bir ciddiyet ve titizlikle yerine getirerek öncü bir komutan olma yolunda kararlılıkla ilerlemiştir. İşgalci Türk devletinin saldırılarını yoğunlaştırdığı dönemde işgalcilere karşı savaşta en ön cephede yer alarak büyük bir çaba ve öncülük misyonunun bilinciyle hareket etmiştir. Direniş cephesinde öncülüğüyle, halkçı özellikleriyle ve emekçiliğiyle bilinen İhsan Nuri yoldaşımız, Botan’da yapılan birçok eylemde yer alarak sömürgeci Türk devletine ağır darbeler vurmuş ve her zaman Apocu fedai tarzın sahibi olmuştur. 

BOTAN’IN YURTSEVERLİĞİNİ HEP CANLI TUTTU

Siirt’te yurtsever bir ailede dünyaya gelen Çiya yoldaşımız, faşist Türk devletinin Botan yurtseverliğini ve Botanlılar’ın toprağa olan bağlılığını yok etmek için uyguladığı kirli politikaları görmüş, faşist zihniyete karşı onur direnişinde yer almak için gerilla saflarına katılmıştır. Emekçiliği ve fedakarlığıyla bilinen Çiya yoldaşımız, yurtsever ve direnişçi gelenekleriyle Apocu militan tarzını pekiştirerek sarsılmaz bir iradenin sahibi olmuştur. Üstlendiği her türlü görev ve sorumluluğu büyük bir başarıyla yerine getirmeyi başaran Çiya yoldaşımız, fedai kişiliğiyle ve emeğiyle Botan’da derin bir iz bırakmıştır.

Duruş, mücadele ve şehadetleriyle Cudi’de yiğitlik destanı yazan kahraman şehitlerimizin başta değerli aileleri olmak üzere yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyor ve kahraman şehitlerimizin mirasını zaferle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz.”