HPG: Rûbar yoldaşımız Riha'da şehit düştü

Riha’da şehit düşen gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Rûbar yoldaşımızın, 12 yıllık destansı mücadele yaşamı geride kalan yoldaşlarına ilham kaynağı olacak, yolumuzu aydınlatan meşaleye dönüşecek ve özgürlük mücadelesinde her zaman yaşayacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

"Rûbar Hebûn yoldaşımızın 7 Aralık günü Riha’nın Hewag (Bozova) ilçesine bağlı Hacılar köyünde şehadete ulaştığı bilgisi kesinleşmiştir.

Rûbar yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Rûbar Hebûn
Adı Soyadı: Ferhat Tunç
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Remziye – Kemal
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Aralık 2021 / Riha

 

Kadim bir kültüre sahip olan Riha kentimiz birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, aynı zamanda tarihten günümüze kendi toplumsal varlığını ve kadim kültürünü yaşatmasını bilmiştir. Emekçi ve toprağa bağlılığı ile bilinen yurtsever Riha halkımız, tarihte yaşanan birçok direnişe sahip çıkmış ve öncü kişilikler yaratmıştır. Bu nedenle Riha halkımız soykırımcı Türk devleti tarafından özellikle hedeflenmiş, birçok özel savaş politikasına ve asimilasyon uygulamalarına maruz kalmıştır. Oluşturulan işbirlikçi, gerici, kontra gruplara ve her türlü insanlık karşıtı uygulamalara rağmen direnişten vazgeçmemiştir. Her ne kadar yurtsever Riha halkımızın onur direnişini ve özgürlük mücadelesini lekelemeye çalışan işbirlikçi kesimler olsa da Riha halkımız öncü kahramanlarının izinde olmaktan ve direnişini büyütmekten imtina etmemiştir.

Rûbar yoldaşımız da soykırımcı Türk devletinin Kürt’ü soysuzlaştırma politikalarına karşı genç yaşında mücadele etmeye başlamıştır. Gün geçtikçe mücadele azmi bilenmiş ve soykırımcı zihniyete karşı intikam duygusuyla dolmuştur. Soykırımcı Türk devleti karşısında Kürt’ün varlık ve özgürlük savaşının kazanılmasının yegâne yolunun gerilla direnişinden geçtiği hakikatine ulaşmıştır. Lanete mahkûm edilmek istenen topraklarda yurtseverliğe, toplumsal tarihe ve kültüre sahip çıkmak ancak ve ancak çok çetin bir mücadeleyle mümkün olabilirdi. Rûbar yoldaşımız, tarihten devraldığı mirasın ağır yükünü omuzlamak için tüm benliğiyle kendini feda etmesi gerektiğini bilerek ve hiç tereddüt etmeyerek özgürlük yolunun bir yolcusu olmayı kendisi için bir görev olarak ele almıştır. Mazlum Kürt halkının fedaisi olmanın onuruna erişerek yönünü özgür dağlara vermiştir.

Gerilla yaşamına bütün benliğiyle katılarak emekçi, öncü ve yoldaşlığa bağlılıkta örnek bir duruş sergilemiştir. Bu duruşuyla kaldığı tüm alanlarda yoldaşlarının kalbinde taht kurmuştur. Öncü bir fedai militan olmanın gerekliliklerini kişiliğinde somutlaştırmaya çalışmış ve öncülük misyonunu büyük bir özveriyle pratikleştirmenin çabası içerisinde olmuştur. Xakurkê’den Zagroslara kadar Medya Savunma Alanları’nda birçok farklı görev üstlenmiş, tüm görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmeyi bilmiştir.

Soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı mücadelede kendini yetkinleştirmeyi ve yanındaki yoldaşlarını eğitmeyi esas almıştır. Odaklandığı görevleri büyük bir inat ve keskin bir iradeyle başarıya ulaştırmıştır. Rûbar yoldaşımız, gerilla yaşamında soykırımcı Türk devletine ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemde gerek aktif yer alarak, gerekse de öncü düzeyde eylemler koordine etmiştir. DAİŞ faşizmi 2014 yılında Başûrê Kurdistan topraklarına saldırıp halkımızı soykırımdan geçirmeye çalıştığında silahını alıp erkenden en ön cepheye koşan fedai Apoculardan biri olmuştur. Maxmûr ve Kerkuk’te DAİŞ gericiliğine karşı yiğitçe savaşmış, bu çatışmalarda yaralanıp bedel vermesine rağmen yılmaz bir iradeyle direniş cephesinden kopmamak için her türlü çabayı göstermiştir. Maxmûr-Kerkuk cephesinde sonuna kadar burada kalıp çeteleri yenilgiye uğrattıktan sonra tekrardan Medya Savunma Alanları’na dönmüştür.

Aldığı tecrübeleri yeni dönem gerilla tarz ve taktiği temelinde yetkinleştirip Bakurê Kurdistan’da pratikleştirmenin ısrarı içinde olmuştur. Bu temelde Riha bölgesine geçmiş, burada uzun süre kalıp kendisini düşmandan korumasını bilmiştir. Tek başına birçok çalışma yürütmesi önemli ve değerli sonuçlar yaratmıştır. Görevi başındayken 7 Aralık 2021 günü şehadete ulaşmıştır.

Rûbar yoldaşımızın, 12 yıllık destansı mücadele yaşamı biz geride kalan yoldaşlarına ilham kaynağı olacak, yolumuzu aydınlatan meşaleye dönüşecek ve özgürlük mücadelesinde her zaman yaşayacaktır. Bu temelde değerli ailesine, yurtsever Riha ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”