Hukuk örgütlerinden hasta tutsaklar için eylem

Ankara'daki hukuk örgütleri, ölüm orucundaki Sibel Balaç'ın hemen tahliye edilmesi gerektiğini belirtirken, İzmir'de de hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), adil yargılanma talebiyle 29 Aralık 2021’de ölüm orucuna başlayan tutsak Sibel Balaç için Ankara’da bulunan dernek binasında açıklama yaptı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ve Toplumsal Hukuk temsilcileri de açıklamaya katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, 278’inci gündür açlık grevinde olan Balaç’ın durumuna dikkat çekmek için “Sibel Balaç Tahliye Edilsin” pankartı asıldı.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, 47 kilo kaybeden, ağız içinde ve ellerinde yaralar oluşan Balaç’ın sağlık durumuna dair şu bilgileri paylaştı: “Ayaklarında ve bacaklarında hissizlik vardır, yürüyememektedir. Sinir uçlarındaki tahribat nedeniyle yoğun ağrıları bulunmaktadır. Sibel Balaç'ın ölüm orucunun ilerleyen günlerinde olması nedeniyle sağlığının hapishanede kalamayacak kadar bozulması üzerine İnfaz Kanununun 16. Maddesine göre İnfazının Ertelenmesi talebinde bulunulmuştur. Bu talep üzerine Sibel Balaç, infaz erteleme kararına esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunun alınması için 7 Eylül 2022 tarihinde Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştür. Sibel Balaç 16 gündür aynı hastanenin mevki ek binasının ‘Mahkûm Koğuşu’ denilen kısmında tutulmaktadır.”

"Koşulları sağlıklı bir insanı dahi hasta edebilecek koşullarken, ölüm orucunda 9 ayı geride bırakmış Balaç’ın sağlık durumunu ciddi tehlikeye atmaktadır” diyen Yılmaz, "Rapor beklenmeden hemen tahliye edilmeli" dedi.

İZMİR

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Bayraklı ilçesinde bulunan İzmir Adliyesi C Kapısı önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, hasta tutsaklar için Adalet Nöbeti sürdüren aileler ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı ÖHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu Eş Sözcüsü Halil Coşkun okudu.

Coşkun, "Türkiye hapishaneleri, başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere her türlü insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin yapıldığı birer işkence mekânları haline gelmişlerdir. Mahpuslar yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hizmetlerine erişimden otoriter uygulamalara kadar ağır ve ciddi ihlaller ile karşı karşıyadır" dedi.

Coşkun, şunları söyledi:

"Bugün Kırıklar 2 Nolu Cezaevi’nde bulunan mahpuslar, uygulanan tecrit ve keyfi uygulamalar nedeniyle 29 Ağustos tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevindeler. Açlık grevini başlatan mahpusların birçoğu ağır hasta tutsak olmasına rağmen artık cezaevi koşullarının yaşanmaz bir hale gelmesi nedeniyle bu yola başvurmak zorunda kaldıkları tarafımıza aktarılmıştır.

Defalarca yapılan infaz erteleme başvuruları, yapılan açıklamalar ve kamuoyu gündemine rağmen Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk özelinde ağır hasta mahpuslar tüm başvurulara rağmen tahliye edilmeyerek yaşam hakları ihlal edilmektedir."