İçişleri Bakanı'ndan gaz bombası genelgesi

İçişleri Bakanı'ndan gaz bombası genelgesi

Gezi direnişi sırasında 8 bini aşkın kişinin polis saldırılarında yaralanmasının ardından, İçişleri Bakanı Muammer Güler'den genelge geldi. Kamuoyunun gaz bombası kullanımının yasaklanması talebine karşılık, Bakan Güler gaz fişeklerinin nasıl kullanılacağının talimatını verdi. 

İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla, Valilikler aracılığıyla tüm polis birimlerine gönderilen genelgede, Gezi eylemleri sırasında sivil polislerin sopa kullandığı doğrulandı. "Emniyet teşkilatına yakışmayan davranış" olarak değerlendirilen genelgede, gaz fişeklerinin 40 metreden kısa mesafede ateşlenmemesi ve eylemlere polis dışındaki kişilerin müdahale etmesine engel olunması gibi uyarılar yer aldı.Genelgede, sopa kullanma, biber gazı kapsüllerinin yakından ateşlenmesi ve palalı kişiler için polisler uyarıldı. 

"Toplumsal olaylarda görev alan ve cop taşıyacak sivil polislerin, polis olduğunu gösteren polis yeleğini mutlaka giymeleri ve mevzuata uygun araç gereçlerle görev yapmaları sağlanacak" denilen genelgede, eylemler sırasında çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan gaz kapsülleri konusunda ise, "40 metreden daha kısa mesafede öncelikle gaz el bombaları ile gaz püskürtücü tüpler ve el spreyleri kullanılacak. Tüfekle atılacak gaz fişeklerinin 40 metreden yakın mesafede kullanılmamasına özen gösterilecek. Fişeklerin direkt olarak eylemciler hedef alınarak kullanılmaması sağlanacak" denildi. 

Genelgede, eylemlere tepki gösteren kişilerin sopa, pala gibi malzemelerle müdahalede bulunmasına izin verilmemesi, bu kişilerin derhal adli makamlara teslim edilmesi gerektiği de vurgulandı.