Son Dakika: PKK sonuç bildirisi açıklandı: PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı

İHD: Türkiye Rojava'ya sınır kapılarını derhal açmalı

İHD: Türkiye Rojava'ya sınır kapılarını derhal açmalı

Ceylanpınar’da incelemelerde bulunan İHD, yaşam mücadelesi veren Rojava halkı için Türkiye’nin sınır kapılarını derhal açmasını ve çetelere verdiği desteği kesmesini istedi.

Rojava’nın Serêkanîyê kentinde YPG güçleri ile El Nusra Cephesi arasında yaşanan sert çatışmalardan sonra bölgede yaşanan olaylar ve sınıra sıfır noktada bulunan Urfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde halkın yaşadığı mağduriyete ilişkin 2 Ağustos günü bir heyet oluşturarak incelemede bulunan İHD, incelemeleri sonucu hazırladığı raporu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. İHD Diyarbakır Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İHD Genel Başkan Yardımcısı Av. Serdar Çelebi, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şube Sekreteri Abdusselam İnceören ve Şube Yöneticisi Av. Muhterem Süren katıldı.

Ceylanpınar’da yaptıkları inceleme ve hazırladıkları rapora ilişkin kısa bir bilgilendirmede bulunan İHD Genel Başkan Yardımcısı Çelebi, Rojava’da önemli olaylar ve gelişmelerin yaşandığı, bağlantılı olarak sınırın Türkiye tarafında da halkın ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Hazırladıkları raporda önemli tespit ve belirlemelere yer verdiklerini kaydeden Çelebi, raporu ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak yaşanan sorunlara çözüm bulunmasını isteyeceklerini dile getirdi.

 KAYMAKAM BULUNAMADI, AKP RANDEVU VERMEDİ 

Çelebi’nin konuşmasının ardından hazırlanan rapor İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici tarafından açıklandı. Heyetlerinin amacını ve yaptıkları girişimleri aktaran Bilici, girişimleri çerçevesinde kentte bulunan Belediye Başkanı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, mağduriyet yaşayan yurttaşlar, mahalle muhtarları ve gazetecilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu görüşmeler yanında heyetin İlçe Kaymakamı İbrahim Çenet ile yapmak istediği görüşmenin “kaymakamın yerinde olmadığı” gerekçesiyle gerçekleşmediğini belirten Bilici, ayrıca siyasi parti turu kapsamında AKP İlçe Örgütü ile de yapılmak istedikleri görüşmenin İlçe Başkanı Abdulgani Alkış’ın randevu talebine cevap vermemesi üzerine gerçekleşemediğini ifade etti.

Raporda görüşmelerin yapıldığı kişi ve kurumların aktardıklarına ayrıntılı olarak yer verdiklerini kaydeden Bilici, görüştükleri kişilerin kendilerine önemli bilgiler aktardığını sözlerine ekledi.

ÇETE ÜYELERİ TÜRKİYE’DEKİ KAMPLARDA EĞİTİLİYOR

Yapılan görüşmeleri sıraladıktan Bilici, 8 Kasım 2012 tarihinden bu yana Rojava’da devam eden çete saldırıları hakkındaki tespitlere de yer vererek, çete gruplarının yerleşik halktan değil dünyanın çeşitli ülkelerinden oluşturulan bir yapılanma olduğuna dikkat çekti. “YPG’ye karşı saldırılar gerçekleştiren El Nusra Cephesi’ne yardımların daha çok Türkiye’den gönderildiği, yaralanan El Nusra üyelerinin Türkiye’deki hastanelerde tedavi edildiği, bazı El Nusra üyelerinin Türkiye’deki kamplarda eğitimini tamamladıktan sonra sınırdan tekrar Suriye’ye gönderildiği, El Nusra’ya silah, cephane ve çeşitli lojistik malzemelerin Türkiye üzerinden ulaştırıldığı bölge halkı tarafından en çok dile getirilen iddialar arasındadır” dedi.

YAŞAM MÜCADELESİ VEREN HALKA YARDIMLAR ENGELLENİYOR

Çatışmaların başlamasıyla bölgede bir insanlık dramı yaşanmasına rağmen, yaşam mücadelesi veren halka neredeyse hiç yardım ulaştırılmadığının ve sınır kapılarının kapatıldığının altını çizen Bilici, buna karşın çatışmalarda yaralanan El Nusra birliklerinin sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yaparak Türkiye’de tedavilerinin yapıldığına da dikkat çekti.

Türkiye’nin yanı sıra Güney Kürdistan’dan Rojava’ya açılan tek sınır kapısı olan Sêmêlka Sınır Kapısı’nın da kapatılmasının ciddi sıkıntılar doğurduğuna da değinildi.

Bilici, sınır hattındaki çatışmaların direkt Ceylanpınar’ı etkilediğini belirterek elde ettikleri verileri şu şekilde sıraladı:

CEYLANPINARLILAR: YPG’NİN TEK BİR SİLAHI BİLE İLÇEYE DOĞRULTULMADI

-Rojava’nın Serêkanîyê kentinde yaşanan çatışmalar, Ceylanpınar ilçesini direk olarak etkilemiş, çatışmalarda seken kurşunlar ve atılan havan topları ve roketler nedeniyle 4 yurttaş yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştır.

-Ceylanpınar’da yaşamını yitiren ve yaralananların ailelerinin zararının giderilmesi noktasında devlet yetkililerinin herhangi bir çalışma yapmadığı ileri sürülmüştür. 

-Ceylanpınar’da inceleme yaptığımız 2 Ağustos günü, Serêkanîyê kentinde çok şiddetli çatışmalar yaşanırken, heyetimiz bu çatışma nedeniyle gelen silah seslerine bizzat tanıklık etmiştir. Çatışmada basın mensuplarının konakladığı Öğretmenevi’nin de kurşunların hedefi olduğu ve çok sayıda kurşunun isabet ettiği tespit edilmiştir.

-20 Temmuz gecesi uçaksavar mermilerinin sınıra yakın M. Akif Ersoy Mahallesi'nde 2 eve isabet ettiği 170. Sokak'ta bulunan Abdulkadir Turan adlı yurttaşın evine isabet eden uçaksavar mermisi duvarda geniş bir delik açtığı, aynı mahallede bulunan 183. Sokak'ta bir evin bahçe duvarının alt tarafına da uçaksavar mermisinin isabet ettiği belirlenmiştir.

-Görgü tanıkları, Ceylanpınar’a atılan kurşunlar, havan topları ve roketlerin El Nusra üyeleri tarafından atıldığını bildiklerini, YPG’nin aracı kullanarak kendilerinden tek bir silahın ilçeye doğru sıkılmadığını yetkililere bildirilmesini istediğini, El Nusra Cephesi’nin konuşlandığı bölgelerden kurşunların geldiğinin tespit edildiğini ve bunun bilinçli bir şekilde yapıldığını beyan etmişlerdir.

-16 Temmuz günü yoğun bir şekilde yaşanan çatışmaların ilçeyi ciddi anlamda etkilediği, ekonomik ve sosyal olarak kentin büyük sorunlar yaşamaya başladığı görülmüştür. Halkın sokağa çıkamadığı, evlerinde dahi huzursuz olduğu, sınıra yakın bölgelerdeki bazı evlerin can güvenliği nedeniyle evlerini boşalttığı, birçok evin satılığa çıkarıldığı tespit edilmiştir.

-Serêkanîyê’de YPG güçlerinin kentin hakimiyetini ele geçirmeleri ve sınır kapısında hakimiyet sağlamaları ardından Türkiye tarafının Ceylanpınar Sınır Kapısı’nı tüm giriş çıkışlara kapattığı, sınır kapısında var olan askeri karakolun boşaltıldığı, askerlerin sadece zırhlı araçlarla devriye gezerek sınır kapısı bölgesinde bulundukları görülmüştür.

SINIR KAPISI EL NUSRA ELİNDEYKEN ÇETE ÜYELERİ TÜRKİYE’YE RAHAT GETİRİLİYORDU

-Sınır kapısı El Nusra’nın elinde iken yaralanan mensuplarının rahat bir şekilde Ceylanpınar’a getirilebildiği, sınır kapısından hasta ve yaralıların getirilerek, Ceylanpınar ve civar hastanelerde tedavi edildiği, ancak kapının YPG’nin eline geçmesinin ardından bu geçişlerin tamamen engellendiği, yapılan görüşmeler ve görgü tanıklarının anlatımlarıyla tespit edilmiştir.

-22 Temmuz günü El-Nusra Cephesi üyesi olduğu belirtilen 6 kişilik bir grubun yanlarındaki büyük çantalarla araba beklerken, kameralara takıldığı, bu şahısların 16 Temmuz'da başlayan çatışmalar esnasında Ceylanpınar tarafına kaçtığı, Serêkaniyê'nin tüm kontrolünün YPG'nin elinde bulunması nedeniyle Serêkaniyê üzerinden Til Ebyad’a geçemedikleri, bu nedenle Ceylanpınar'dan Urfa'ya giderek, Akçakale üzerinden Til Ebyad’a geçmeye çalıştıkları, ilçenin sokaklarında sakallı, yabancı simaların çoğalmaya başladığı ve bu durumun ilçe sakinlerini tedirgin ettiği gözlemlenmiştir.

DEVLET YETKİLİLERİ HALA EL NUSRA ÜYELERİNE YARDIM EDİYOR

-Serêkanîyê’nin YPG güçlerinin eline geçmesiyle birlikte hasta ve yaralıların tedavi amaçlı Türkiye’ye alınmaması, aynı zamanda akrabaları olan Ceylanpınar halkında ciddi anlamda rahatsızlık yarattığı görülmüştür.

-Yine 25 Temmuz günü El Nusra Cephesi’ne mensup 150 civarında kişinin Türkiye tarafından Serêkaniyê tarafına geçirilmeye çalışıldığı ve sınır kapısında bu duruma karşılık veren YPG güçleri ile bu şahıslar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı iddia edilmiştir.

-Serêkanîyê’nin yakın birkaç köyüne mevzilenmiş olan El Nusra üyelerine yardım ve destek eğiliminin halen olduğu, yerel düzeyde askeri ve idari birimlerin bu destekleri sağladığı ve bu durumun devletin yetkili organlarınca görmezden gelindiği gözlemlenmiştir.

-Çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte Ceylanpınar ilçesine sınırın diğer tarafından 4 bine yakın sivil insanın sınırı geçtiği, bu insanların herhangi bir çadır kente alınmadığı, bir kısmının ilçede bulunan akrabalarının yanına yerleştikleri, çoğunun da sahipsiz kaldığı ve kendilerine yardımların yapılmadığı aktarılmıştır.”

AYDINLATILMASI GEREKEN HUSUSLAR

İHD Şube Başkanı Bilici, Rojava ile ilgili ve Ceylanpınar’da yaşananlara ilişkin aydınlatılması gereken noktalar olduğunu belirterek, bunları şöyle açıkladı:

“Sınırımızda bunca şey yaşanırken, devletin ilgili birimleri ve hükümet, Rojava’ya ilişkin nasıl bir politika izlemektedir, Türkiye’nin Kürtlere yönelik bakış açısı nedir?

-Devletin Rojava’da Kürtlere karşı savaşan ve sivil halka yönelik katliamlar gerçekleştiren El Nusra ve benzeri gruplara yardım edip lojistik destek sağladığı, bu şahıslara Türkiye’deki mülteci kamplarında silahlı eğitim verildiği doğru mudur?

-İddia edildiği gibi, Türkiye’den silah ve lojistik desteğin trenle sağlandığı, Ceylanpınar’da elektrikler kesilerek, çeteci grupların geçiş yaptığı ve silah sevkiyatı yapıldığı doğru mudur?

-Sınırın diğer tarafından Ceylanpınar’a kurşun, havan topu ve roketatar mermilerinin El Nusra Cephesi tarafından atıldığı iddia edilmesine rağmen, bu gruplara karşı bir tedbir alınması konusunda bir girişim var mıdır?

-Türkiye tarafına kurşunların gelmesinin ardından TSK’nın “Angajman kuralları gereği yanıt verilmiştir” şeklindeki açıklamaları ve uygulanan angajman kurallarının sadece YPG’ye yönelik gerçekleştirildiği doğru mudur?

-Daha önce açık olan Ceylanpınar Sınır Kapısı 16 Temmuz tarihinden itibaren neden kapatılmıştır?

-Rojava’da çatışmalarda başladığından bu yana Türkiye’de kaç silahlı militan tedavi edilmiştir, bu militanlar hangi ülkenin vatandaşlarıdır ve bunlar tedavi edildikten sonra nereye gönderilmişlerdir?

- Ceylanpınar’daki mülteci kampına yemek veren firmanın aynı zamanda silahlı çete gruplarına da yemek verdiği iddiası doğru mudur?

-Devletin sorumluluğu altında bulunan Ceylanpınar halkının can ve mal güvenliğini sağlama konusunda hükümetin bir plan ve programı var mıdır?

-Ceylanpınar ve diğer Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelere açılan sınır kapıları neden kapatılmıştır? Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır kapısının kapatılmasının nedeni nedir?

-Sınır kapısının kapatılması ardından Serêkanîyê’den getirilmek istenen yaralı ve hasta sivillerin geçişine neden izin verilmemektedir?

-Sivil toplum örgütleri ve bazı çevrelerin Rojava halkına yapmak istediği insani yardımlar neden engellenmektedir?

-BDP ve DTK’nın Ceylanpınar’a yapmak istediği yürüyüş ve miting Urfa Valiliği tarafından neden yasaklanmıştır?

 ROJAVA’YA DÖNÜK DUYARSIZLIK TRAJEDİNİN ARTMASINA YOL AÇIYOR

Raporun “Kanaat ve Sonuç” bölümünde heyetin edindiği izlenim ve kanaati açıklayan Bilici, şöyle devam etti: “Ceylanpınar ilçesinde yaptığımız araştırma ve inceleme sonucunda; Suriye’nin Rojava bölgesinde bir süredir yaşanan çatışmalar, bölge halkında ciddi anlamda rahatsızlık yaratmıştır. Özellikle El Nusra ve benzer radikal İslamcı grupların sivil Kürtlere yönelik katliamları ve katliam girişimleri, sınırın her iki yakasında da endişe, kaygı ve öfkeyle karşılanmaktadır. Ayrıca bu bölgede savaşın yoğunlaşmasıyla birlikte baş gösteren gıda yetersizliği ve salgın hastalıklar tehlikesi, yaşanan sorunu ikiye katlamaktadır. Bu duruma başta Türkiye olmak üzere uluslararası devlet ve sivil kuruluşların sessizliği, Rojava’da yaşanan insanlık dramını daha da artırmaktadır. Özellikle insani yardım konusunda yetersizlik, yardımların ulaştırılmak istendiği sınır kapılarının kapalı olması, hasta ve yaralıların Türkiye tarafına geçişinin engellenmesi gibi önemli sorunların bölge insanında ciddi rahatsızlıklar yarattığı kanaatine varılmıştır.”

 TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNDEN GÜÇ ALAN GRUPLAR SALDIRILARINI ARTIRDI

 Ceylanpınar’ın ise yaşanan tüm bu sorunların en derinden hissedildiği bölgelerin başında geldiğini vurgulayan Bilici, “Son günlerde yaşanan can kayıpları ve yaralanmalar bunun kanıtıdır. Ancak Ceylanpınar’da yaşanan sorunlara ilişkin devlet organlarının bugüne kadar yeterli tedbir aldıkları kanaatinde değiliz. Özellikle Türkiye’nin Kürt örgütlere karşı savaşan gruplara müsamaha göstermesi ve zaman zaman destek sunması, bu olayların bu raddeye gelmesinde büyük rol oynamıştır. Türkiye’nin desteğinden güç alan El Nusra ve bağlı gruplar, Kürtlere yönelik saldırılarını artırmaktadır. Bu da doğal olarak sınırın sıfır noktasında bulunan Ceylanpınar’da yansımasını bulmaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE SURİYE POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ

Raci Bilici, son olarak heyetin Rojava ve Ceylanpınar’a ilişkin talep ve önerilerini de şöyle sıraladı:

“Türkiye, Suriye politikasını bir an önce değiştirmeli, Suriye'de yaşayan Kürtler ve diğer halkların özgürlük mücadelesi desteklenmeli, halkların kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmeli ve bu halklara yönelik çeteci grupların saldırılarının önlenmesinde etkili tedbirler almalıdır.

-Kürt sorununun uluslararası boyutu göz önüne alınarak Türkiye’de devam eden barış ve çözüm sürecinin ilerleyebilmesi bakımından da Rojava ile iyi ilişkiler kurulmalıdır.

-Rojava’da yaşayan halkların sınırın Türkiye tarafında yaşayan halklarla akraba olduğu göz önünde bulundurularak, gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

-Rojava bölgesinde salgın hastalık ve açlık nedeniyle yaşanabilecek büyük bir insani trajediye izin vermemek için bir an önce tüm sınır kapılarının insani yardım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla açılması gerekmektedir.

-Türkiye’nin açıkça destek verdiği ileri sürülen, sivil katliamlar gerçekleştiren silahlı çeteci gruplara desteğini kesmesi ve bu gruplara karşı net tavır alması gerekmektedir.

-Rojava’da yaşanan insanlık dramının göz önünde bulundurularak, tüm ulusal ve uluslararası kuruluşların insani yardım konusunda gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

-Rojava’da olası salgın hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla sınırın bu yakasını da tehdit edebileceği de dikkate alınarak, Rojava halkına gerekli tıbbi desteğin sağlanması, sağlık ekibi ve ilaç yardımının yapılması, kentlerde ve köylerde ilaçlamalar yapılmasını talep ediyoruz.

-Rojava’da yaşanan çatışmaların gölgesinde yaşamak zorunda kalan Ceylanpınar halkına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, can ve mal güvenliklerinin sağlanarak normal yaşamlarına dönmeleri sağlanmalıdır.

-Ceylanpınar’da ve diğer bölgelerde çatışmalardan dolayı zarar gören yurttaşların zararlarının karşılanması gerekmektedir.

-Ceylanpınar’da ve diğer kentlerde bulunan mülteci kamplarının sivil toplum örgütleri ve insan hakları kurumlarının denetimine açılmasını talep etmekteyiz.”