İnşaat işçileri: Artık yetkililere seslenmiyoruz!
İnşaat işçileri: Artık yetkililere seslenmiyoruz!
İnşaat işçileri: Artık yetkililere seslenmiyoruz!
İnşaat İşçilerinin Derneği, şantiyelerde meydana gelen iş cinayetlerine tepki göstererek, "Bundan böyle hiçbir yetkiliye seslenmiyoruz, seslenmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki hükümet için inşaat sektörünün hızlı büyümesi işçi sağlığından daha önemli" dedi. Dernek, inşaat işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı.
İnşaat İşçilerinin Derneği Adana Temsilciliği üyesi işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürosu önünde bir araya gelerek, artan iş cinayetlerini protesto etti. Dernek yetkililerinden Recai Gerce tarafından yapılan açıklamada, şubat ayının sonunda ve mart ayının başında Adana’da iki çalışanın daha iş cinayetine uğradığı bilgisini verdi. "2012 yılında Türkiye çapındaki inşaatlarda 279 işçiyi; bu yıl Ocak ayında 15, Şubat ayında 14 işçiyi kaybettik. Yıllardan beri on binlerce işçi-emekçi arkadaşlarımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Ve o günden bugüne baktığımızda çıkarılan işçi sağlığı ve iş güvenliği yasalarına ve ilgili yönetmeliklere rağmen bu ülkede hiçbir şeyin değişmediğini gördük" diyen Gerce, bu yasaları çıkaranlar da sadece yasalarla iş cinayetlerinin son bulmayacağını bildiklerini kaydetti.
'YETKİLİLERE SESLENMİYORUZ; ÇÖZÜM BİZİZ!'
Açıklamasına, "Eğer gerçek niyet iş cinayetlerinin önüne geçmek olsaydı taşeron sistemi engellenir, can güvenliğine uygun teknoloji kullanılır, iş yerlerinin denetimleri arttırılır, daha fazla iş müfettişi istihdam edilirdi" diye devam eden Gerce, "yetkililerden umutlarını kestiklerini" vurguladı: "Bundan böyle hiçbir yetkiliye seslenmiyoruz, seslenmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki hükümet için inşaat sektörünün hızlı büyümesi işçi sağlığından daha önemli. Çünkü biliyoruz ki arsa ihalesini alma, kârını arttırma, devasa projelere imza atma kaygısındaki işverenler için işçi sağlığı bir maliyet unsuru. Yeter ki ülkenin her yanını AVM’ler, finans merkezleri ve gökdelenler sarsın. İşçiler ölmüş çok önemli değil."
İnşaat sektörünü taşerona dayalı, güvencesiz ve tehlikeli bir hale getirenlerin patronlar olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "O halde şantiyelerdeki işçi sağlığı ve iş güvenliği problemlerinin bizzat takipçileri de denetçileri de biz işçiler olmalıyız" denildi.
Adana’da geçtiğimiz haftalarda SİBAŞ İnşaat'ta 7’nci kattan düşerek hayatını kaybeden Mustafa Demirtaş’ın ailesine ve yakınlarına da başsağlığı dileyen işçiler, örgütlenme çağrısı yaptı: "Bundan sonra yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması, sigortasız, güvencesiz çalışmanın sona ermesi, taşeronsuz ve sömürüsüz bir iş için bütün inşaat çalışanlarını İnşaat İşçilerinin Derneği’nde birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."