Irak ateş çemberinde

ABD’nin Kasım Süleymani ile Haşdi El Şabi Komutanı Ebu Mehdi el-Muhendis'iyi öldürmesi arından ateş çemberine girdi. Irak parlamentosu, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması amacıyla Şii liderlerin çağrısı ile bugün toplanacak.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta uluslararası havalanı yakınlarında İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudus Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi El Şabi ikinci sorumlusu Ebu Mehdi Mühendis’iyi ABD’nin hedef alarak öldürmesinden sonra Irak, ABD ile İran arasında fiili olarak başlayan savaşta iki ateş arasında kaldı.

Iraklı yetkililer yaptıkları açıklamada, Irak’ın ABD ile İran arasında yaşanabilecek savaştan uzak tutulması istendi.

HİZBULLAH TUGAYLARINDAN IRAK’I SAVAŞ MERKEZİ YAPACAK AÇIKLAMALAR GELİYOR

Sülemani’nin öldürüldüğü gün açıklama yapan Ketayip Hizbullah, “ABD’ye karşı yapılacak her saldırı için hazırlıklıyız, bunun için emir bekliyoruz” dedi.

Ketayip Hizbullah sözcüsü Muhammed Muhi, ABD güçlerinin çıkarılması için Irak’ın şu anda yeni bir süreçle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Irak ile ABD arasındaki askeri anlaşma sona ermiş sadece ABD’nin ülkeden çıkışı kalmıştır” dedi.

Mühi ABD’ye karşı saldırı yapma hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekleyerek, hazırlık içinde olduklarını da belirtti.

HİZBULLAH TUGAYLARI, ABD ÜSLERİNDEN UZAK DURULMASI ÇAĞRISI YAPTI

Dün açıklama yapan Hizbullah Tugayları ise resmiyette bağlı bulunduğu Irak güvenlik güçlerine “Pazar gününden itibaren ABD üslerinden uzak durun” uyarısında bulundu.

Hizbullah Tugayları’nın açıklaması, Irak'ın başkenti Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına ve Salahaddin vilayetinde ABD hava üssüne düzenlenen füzeli saldırının hemen ardından geldi.

IRAK PARLAMENTOSU BUGÜN TOPLANIYOR

Irak parlamentosu ise, bugün Şii liderlerin çağrısı üzerine bugün toplanıyor. Toplantıda Irak’taki yabancı güçlerin çıkarılması gündeme alınacak

ABDULMEHDİ’DEN DAİŞ’İN ÖNÜNÜ AÇACAK KRİTİK BİR KARAR

29 Kasım’da başbakanlıktan istifa eden ancak yeni hukümet kurulamadığı için görevini sürdüren Adil Abdulmehdi, ABD öncülüğündeki DAİŞ Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı’ndan onay almadan hiçbir eylem yapmasına izin verilmemesi biçiminde bir karar aldı.

Bu karar, hala Irak’ın birçok bölgesinde varlığını sürdüren ve çeşitli dönemlerde birçok saldırı gerçekleştiren, fırsat buldukça saldırılarını arttıran DAİŞ çetelerinin önünü açma tehlikesini barındırıyor.

Karar ardından NATO Irak ordusunu eğitme faaliyetleri de askıya alındı.