Irak ile Başur arasında petrol ve bütçe krizi

Irak Merkezi Hükümeti ile Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi arasında petrol ve bütçe anlaşmazlığı yeniden başladı.

Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak hükümeti arasında devam eden petrol ve bütçe anlaşmazlığı yeniden gündeme geldi. Iraklı bazı parlamenterler, bu soruna neden oldukları gerekçesiyle daha önce Petrol Bakanı Samir Hazban ile Maliye Bakanı KDP’li Fuat Hüseyin için soruşturma açılmasını istedi. Soruşturma talebinin kabul edilmesinin ardından, bugün öğle saatlerinde Irak Parlamentosu toplandı. Parlamenterler, iki bakanın cevaplaması koşuluyla sorular yöneltti.

ABDULMEHDİ, PARA GÖNDERİLMEYECEĞİNİ İMA ETTİ

Irak yasaları, Irak’ın herhangi bir yerinde çıkan petrolün, Merkezi Hükümet üzerinden pazarlanması ile çıkan petrol üretim miktarına tekabül eden belli bir oranın merkezi hükümete verilmesini gerektiriyor. Başur topraklarında çıkarılan petrol miktarına göre, ayda Merkezi Hükümete 250 bin varil petrol aktarılması gerekiyor. Ancak KDP, 2014 yılında AKP hükümeti ile 50 yıllığına yaptığı petrol anlaşmasından sonra bölgenin tüm petrollerini, Merkezi Hükümeti devre dışı bırakıp, Türkiye’ye akıttı. Merkezi Hükümette aktarılması gereken ayda 250 bin varil petrol de aktarılmamaya başlandı. Irak Merkezi Hükümeti, Bölgesel Yönetimin yıllık 17 milyar dolar civarında olan bütçesini 12.7 milyar dolara indirdi. Bütçe tartışmaları ile birlikte bu anlaşmazlıklar yeniden su yüzüne çıkmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi de "Ayda 250 bin varil petrolün gönderilmesi gerekir" dedi. Petrol gönderilmeden Bölgesel Yönetime gönderilecek olan paranın gönderilmeyeceğini ima etti.

BÜTÇENİN TAMAMEN KESİLMESİNİ İSTİYORLAR

Irak Parlamentosu'nda bugün başlayan ve iki bakanın soruşturulması şeklinde yapılan oturum hâlâ devam ediyor. Bazı Iraklı parlamenterler, Bölgesel Yönetim tarafından Merkezi Hükümete aktarılması gereken petrolün gönderilmemesi durumunda, bütçenin tamamen kesilmesini istiyor. Ancak bu parlamenterler bugünkü oturumda yok. Siyasi gözlemciler, bu talepte bulunan parlamenterlerin olmamasından ötürü oturumun bugüne denk getirildiğini söylüyor.