Irak’ta koltuklar sallanmaya başladı!

Irak’ta Adil Abdulmehdi hükümetinde koltuklar sallanmaya başladı. Temiz Eller Komisyonu, Irak Savunma Bakanı için inceleme başlattı.

Irak’ta iki ayını doldurmak üzere olan gösteriler devam ederken, göstericilerin talepleri arasında bulunan yolsuzlukla mücadele konularını araştıran Irak Temiz Eller Komisyonu, Irak Savunma Bakanı Najah Hassan Şammari'ye ilişkin inceleme başlattı.

ŞAMMARİ İSVEÇ VATANDAŞI MI?

İnceleme, Şammari'nin İsveç vatandaşı olduğu iddialarının ortaya atılması üzerine başlatıldı.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin geçtiği habere göre, geçen Haziran ayında Irak Savunma Bakanlığına getirilen Najah Hassan Şammari'nin, İsveç vatandaşı ve Stockholm nüfusuna kayıtlı olduğu ileri sürüldü.

Haberde, Şammari'ye 2016'da birkaç ciddi suçlama yöneltildiği ancak yargılamanın duruşmadan bir gün önce durdurulduğu da belirtildi.

İSVEÇ DOĞRULADI

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in Basın Danışmanı Toni Eriksson da SVT'ye yaptığı açıklamada, Şammari'nin İsveç vatandaşlığı bulunduğunu söyledi.

Irak'ta 2006 yılında çifte vatandaşlığın önü açıldı ancak şimdiye kadar bu durumdakilerin anayasaya göre bakanlık gibi yüksek mevkilere getirildiği görülmedi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Irak Parlamentosu Temiz Eller Komisyonu Üyesi Yusuf Kilabi, söz konusu iddialara ilişkin komisyonun inceleme başlattığını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tahsin Xefaci, konuya ilişkin açıklama yapamayacağını belirterek, “Bu konunun benimle ilgisi yoktur” dedi.

İsveç basını, Şammari’nin 2009 yılında, ailesinin de 2012 yılında İsveç’e gittiği, Şammari ve ailesinin 2015 yılında ülkenin vatandaşlığına geçtiklerini yazdı.

GÖSTERİLER, BAZI DOSYALARIN AÇILMASINA YOL AÇTI

Siyasi gözlemciler, yaklaşık iki aydan beri başta başkent Bağdat olmak üzere Irak’ın güneyindeki Şii Arap kentlerinde devam eden gösterilerin, bazı dosyaların açılmasına neden olduğunu belirtti. Benzer birçok dosyanın da açılabileceği belirtiliyor.