Irkçı katliama karşı protestolar: Kürtler boyun eğmeyecek

Konya'daki Kürt katliamına karşı birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Eylemlerde, failin AKP-MHP iktidarı olduğu vurgulanırken, "Kürtler boyun eğmeyecek" mesajı verildi.

Konya’nın Meram ilçesinde Kürt Dedeoğulları Ailesi'ne yönelik AKP-MHP'nin organizesiyle düzenlenen ırkçı katliama karşı her yerde protestolar düzenlendi. Kuzey Kürdistan kentlerindeki eylemlerde, fail olarak AKP-MHP iktidarı işaret edilirken, "Kürtler boyun eğmeyecek" mesajı verildi, ortak mücadele çağrısı öne çıktı.


BATMAN
İHD Batman Şubesi binasında yapılan açıklamaya şube yönetici ve üyeleri katıldı. İHD Yönetim Kurulu Üyesi Gülbahar Kaya, Kürtlere yönelik nefret söylemlerinin akıl almaz bir boyut kazandığını söyledi. Kaya, “Bu nedenle siyasi iktidarı bir kez daha ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye, cezasızlık zırhını kaldırmaya ve toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya’nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Dolayısıyla demokrasi, barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır, demeye davet ediyoruz” dedi.


URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu da katliama karşı basın açıklaması yaptı. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde yapılan eyleme Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra platform bileşeni demokratik kitle örgütü temsilci ve üyesi onlarca kişi katıldı. “Konya’da katliam var”, “Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok” dövizlerinin taşındığı açıklamada konuşan, Urfa İHD Yönetim Kurulu Üyesi Müslüm Saraçoglu, Dedeoğulları ailesinin 12 Mayıs 'tarihinde 60 kişilik ırkçı grup tarafından saldırıya uğradığını hatırlattı.
Yapılan saldırı sonrası etkin bir soruşturma yapılmadığının altını çizen Saraçoglu, “Türkiye'de Kürtlere yönelik yapılan tüm saldırılarda ve katliamlarda etkin bir soruşturmanın yapılmayarak, faillerinin ve azmettiricilerinin bulunmak istenmemesi, yargılamalarının zamanaşımına uğratılması söz konusudur” diye konuştu. Saraçoğlu, Kürt halkının yapılan saldırılar karşısında boyun eğmeyeceğini belirtti.


HATAY
HDP Hatay İl Örgütü, Konya’da yaşanan ve aynı aileden 7 kişinin katledildiği saldırıyı protesto etti. HDP Hatay İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler temsilcileri ile TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da destek verdi.
Halk sık sık "Yaşasın halkların kardeşliği", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "İnadına barış inadına kardeşlik" sloganı attı. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, HDP ve Kürt halkına dönük sistematik ve kurumsal bir saldırının olduğuna değinerek, AKP ve MHP'nin HDP'yi "terörize" ettiği dil nedeniyle Konya'da bir ailenin katledildiğine dikkat çekti.
Hatay Barosu da yayımladığı yazılı açıklamada bu saldırının insanlığa ve yaşama yapıldığı belirtti.


İSKENDERUN
HDP İskenderun İlçe Örgütü de binasının önünde basın açıklamasıyla katliamı protesto etti. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, "Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini kim gizlemeye kalkarsa iktidar politikalarına ortak olmuş demektir" dedi.


ADANA
Adana Barosu, yazılı açıklama yaparak, "Son dönemde artan, etnik sebeplerle ve ırkçı bir saikle yapıldığı değerlendirilen olaylar nedeniyle 21 Temmuz tarihinde 15 Baro, yaşanan olaylara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yapmış fakat bu açıklama dikkate alınmak yerine Barolarımız yandaş medya eliyle terörize edilmiştir. 25 Temmuz tarihinde 48 Baro ortak açıklama yaparak yaşanan olaylara yeniden dikkat çekilmiştir. Yapılan açıklamalarda vurgulanan endişeler ne yazık ki nefret suçlarına karşı cezasızlık politikası nedeniyle katliama dönüşmüştür” dedi.


ŞIRNAK
Katliama Cizre’de de tepki gösterildi. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan eyleme HDP İl ve ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, saldırıdan nefret söylemlerini yayan iktidarın sorumlu olduğunu kaydetti.


DERSİM
Dersim’de bulunan siyasi partiler ve İHD yapılan katliama ve artan ırkçı saldırılara tepki gösterdi. Saldırıların katliamlara dönüşmesini iktidarın söylemlerinden kaynaklandığını belirten siyasi parti ve dernek yöneticileri, ırkçı saldırılara karşı tek çözümün emek ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinden geçtiğini söyledi.
HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, Konya’da Karslı Kürt aileye yapılan saldırının bilinçli ve planlı bir saldırı olduğunu belirtti.
Emek Partisi ve İHD yöneticileri da yaptıkları açıklamalarla katliama tepki gösterdi.


AMED
Amed'de bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, katliama karşı Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Birçok kişinin katıldığı eylemde açıklamanın Türkçesini İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun okurken, Kürtçeyi ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eşbaşkanı Songül Aytek Avşar okudu. Eylemde sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” ve "Hak hukuk adalet direnerek gelecek" sloganları atıldı.
Zeytun, Konya’da gerçekleşen saldırının toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bağımsız olmadığını belirtti.