İsa Huso ve Şêrko Bêkes Oslo’da anıldı

İsa Huso ve Şêrko Bêkes Oslo’da anıldı

Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Kürdistanlılar, Qamişlo’da suikast sonucu hayatını kaybeden Kürt Yüksek Konseyi üyesi İsa Huso ve şair Şêrko Bêkes için birer anma etkinliği düzenledi.

Önceki günü PYD Norveç Komitesi tarafından İsa Huso için Oslo’daki Kürt kültür derneğinde bir anma etkinliği düzenledi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan PYD Norveç temsilcisi Serbest Eli, Huso’nun yaşamı üzerine yaptığı kısa sunumdan sonra Til Heran ile Til Hesil’de gerçekleşen katliamlara dikkat çekti. Rojava’da katliamları yapanlarla Huso suikastını gerçekleştirenlerin aynı zihniyet olduğunu vurgulayan Eli “Rojava halkı Huso’nun şehadetinden sonra özgürlüğe daha güçlü yürüdü” dedi.

Törende çeşitli örgüt ve kişilerden gelen baş sağlığı da mesajları okundu. Törende konuşan Kürt toplum bilimci Huseyin Xeliqi ise Rojava’nın duruma değinerek, Kürdistan’ın hiçbir parçasının politikasını bir başka parça üzerine egemen kılamayacağını belirtti. Konuşmacılar tüm Kürtleri Rojava için seferber olmaya çağırdı. Ayrıca törene katılan kitle Güney Kürdistan’ın sınırları kapatmasına tepki göstererek sınırların açılmasını istedi.

ŞÊRKO BÊKES İÇİN ANMA

Bu arada Oslo’daki Kürt Kültür evinde şair ve aydın Şerko Bekes için de bir anma etkinliği düzenlendi. KNK Norveç komitesi ile Bekes’in ailesinin ortak düzenlediği anma etkinliğine çok sayıda aydın, yazar, sanatçı ve örgüt temsilcisi katıldı.

Şairin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Bêkes’in hayatı üzerine yapılan konuşmalarda onun KNK’nin kuruluşu konusundaki emekleri ve Güney Kürdistan’da kültür Bakanlığı sırasındaki çabaları anlatıldı. Bekes’in sadece siyasi edebi kişiliği değil devrimci, mücadeleci ve yurtsever özellikleri de dile getirildi. Anma toplantısında Bekes’in şiirlerini okuduğu klipleri izlenirken, sevenleri de onun bazı şiirlerini okudu.